VIDEO "Māte kaut kur aizlaidusies..." Vīrieši mežā kaitina aļņu mazuli (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Tiktok

Sociālo tīklu vietnē "TikTok" kāds latviešu lietotājs publicējis video, kurā redzams, kā vairāki vīrieši lien klāt aļņu mazulim.

Nav zināms, kurā vietā nofilmēts video. To ievietojis "TikTok" lietotājs ar segvārdu Lisis.

Vienu minūti garajā video redzams, kā vismaz divi vīrieši piegājuši klāt aļņu mazulim, kurš vēl tikai mācās pilnvērtīgi staigāt. Fonā redzams vēl viens aļņu mazulis. Aļņu māte nav redzama.

"Māte kaut kur aizlaidusies, [cenzēts]. Pirmie soļi..." fonā saka viens no vīriešiem. Viņi iesmej par jauno alnēnu, kā arī pasmejas par to, ka aļņu māte pēkšņi varētu uzbrukt.

Video noslēgumā mazais alnēns lēnām aizgājis līdz vīriešiem. Viens no viņiem pieiet klāt un glauda meža zvēru.

Vairāki "TikTok" lietotāji komentāros pauž nosodījumu par vīriešu rīcību.

"Ļoti nepareiza rīcība, iemūžināt un pazust," raksta lietotājs Kristers.

Video: Vīrieši sastopas ar diviem alnēniem

@lisais8976 ♬ original sound - Lisais. лысый.

"Latvijas valsts meži" (LVM) informē, ka maijs ir daudzu zvēru mazuļu dzimšanas laiks, tāpēc vērīgākie dabā gājēji nereti šai laikā pamana zvēru mazuļus.

"To atradējiem jāņem vērā, ka zvēru mazuļus labāk neaiztikt un iespējami ātri jāattālinās un jādodas tālāk," raksta LVM.

Aļņu mazuļi, mazliet paaugušies un esot dažas dienas veci, jau instinktīvi saprot, ka no cilvēka jābēg. Savukārt tikko piedzimuši aļņu mazuļi, satiekot cilvēku, to uztver kā mammu un seko tam.

"Satiekot zvēru mazuļus, jāatceras, ka pieaugušie dzīvnieki ir turpat tuvumā un vēro vai klausās notiekošo – to uzvedības stratēģija, satiekoties ar cilvēku tikko dzimušu mazuļu laikā, ir neiejaukties un nepievērst sev un mazuļiem uzmanību, tādējādi paliekot nepamanītiem," dzīvnieku uzvedību skaidro LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

Dabas aizsardzības pārvalde ziņo, ka šie lielie mežu iemītnieki parasti dzīvo ģimenēs (galvenokārt mātes ar mazuļiem), nelielās grupās vai pa vienam. Tēviņi riesta laikā savu teritoriju iezīmē un aizsargā. Aļņu tēviņi nav pārāk uzticīgi partneri. Parasti viens bullis kādu brīdi turas kopā ar vienu govi, pēc tam ar citu un tā uz priekšu. Atšķirībā no pārējiem Latvijas pārnadžiem piedzimstot mazo alnēnu kažoks nav vis raibs, bet gan vienmērīgā, gaiši rūsganā tonī. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu