Kādēļ pēc alkohola lietošanas ir "melna bilde"? Zinātnieki nosauc trīs būtiskus faktorus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alkohols
Alkohols Foto: Pixabay

Atsevišķi dzeršanas paradumi, ne tikai izdzertā alkohola daudzums, var ietekmēt varbūtību, ka nāksies saskarties ar alkohola izraisītu atmiņas zudumu jeb stāvokli, kurā cilvēks ir pie samaņas un mijiedarbojas ar apkārtējo vidi, bet neko no tā nespēs atcerēties. Vairāk skaidro "Medical Xpress", atsaucoties uz zinātniskajā žurnālā "Alcohol, Clinical and Experimental Research" nesen publicēto pētījumu.

Pētījumā piedalījās 79 koledžas studenti, kuri nedēļas nogalē parasti dzēra četrus vai vairāk dzērienus un bija piedzīvojuši vismaz vienu alkohola izraisītu atmiņas zuduma epizodi pēdējā semestra laikā.

Studenti valkāja rokaspulkstenim līdzīgas ierīces ar transdermāliem alkohola koncentrācijas sensoriem, kas 12 nedēļas nogales dienās mērīja viņu intoksikācijas līmeni caur ādu. Studenti katru rītu arī aizpildīja dienas dienasgrāmatas, lai novērtētu savas atmiņas par iepriekšējo dienu.

Sensori kopumā konstatēja 486 alkohola lietošanas gadījumus, un studenti kopā ziņoja par 147 alkohola izraisītiem atmiņas zuduma gadījumiem.

Pētījumā tika atklāts, ka ar alkohola izraisītu atmiņu zudumu saistīti trīs faktori: ātrums, ar kādu studenti apreibst, cik ilgi viņu intoksikācijas līmenis palielinās un viņu maksimālais intoksikācijas līmenis.

Iejaukšanās dzeršanas paradumos, kas saistīti tieši ar šiem faktoriem, var samazināt alkohola izraisīta atmiņas zuduma risku.

"Rezultāti apstiprina uzskatu, ka tas, kā cilvēks dzer, ir svarīgs faktors, lai prognozētu ar alkoholu saistīto atmiņas zuduma risku," sacīja zinātnieki.

Alkohola izraisīta atmiņas zuduma iespēja bija lielāka dienās, kurās alkohola koncentrācijas rādītāji pieauga straujāk, kurās tika sasniegta augstāka maksimālā alkohola koncentrācija un kurās alkohola koncentrācijas palielināšanās ilgums bija ilgāks.

Pētījuma autori ierosināja, ka, samazinot vienu no šiem parametriem, var samazināties arī vēl viens vai abi pārējie faktori.

Piemēram, lai samazinātu alkohola intoksikācijas ātrumu, ieteicams izvairīties no dzeršanas spēlēm un pārmaiņus lietot alkoholiskos un bezalkoholiskos dzērienus, kas arī palīdzētu samazināt maksimālo alkohola koncentrāciju.

Pēc pētnieku secinājumiem, straujš alkohola intoksikācijas rādītāju pieaugums palielina atmiņas zuduma risku 2,69 reizes. Augsta alkohola koncentrācija asinīs palielina prāta aptumšošanās risku 2,93 reizes.

Bet visspēcīgākais efekts ir intoksikācijas ilgumam: ilgstoši lietojot alkoholu, īslaicīgas amnēzijas risks palielinās 4,16 reizes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu