VIDEO Aizturēts iespējamais Latvijas Nacionālās bibliotēkas apzadzējs. Noziedznieku banda uzdarbojusies daudzviet Eiropā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grāmatu plaukts.
Grāmatu plaukts. Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizdomās par retu un ļoti vērtīgu grāmatu zagšanu no bibliotēkām Eiropas valstīs aizturēti vairāki Gruzijas pilsoņi, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

Tiek uzskatīts, ka tā ir daļa no lielākas noziedznieku grupas, kas savulaik apzaga arī Latvijas Nacionālo bibliotēku. No bibliotēkām Eiropā galvenokārt zagti Aleksandra Puškina un Nikolaja Gogoļa darbu izdevumi, kas pēc tam pārdoti Krievijā rīkotās izsolēs.

Zagļi uzdevušies par pētniekiem ar akadēmisku interesi un lūguši tiem parādīt antikvāros retumus. Tad atdevuši atpakaļ, vēlāk nākuši atkal, lūguši grāmatas parādīt vēlreiz un slepus samainījuši pret līdzi atnestiem viltojumiem, kas bijuši sagatavoti izcilā kvalitātē.

Ir bijuši arī gadījumi, ka zagļi grāmatas nozaga uzreiz, pat nepūloties tās apmainīt pret viltotām, bet vienkārši sabojāja magnētisko uzlīmi.

Tā notika pirms diviem gadiem Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ar Puškina poēmas "Poltava" 1829.gada izdevumu un ar diviem 1913. gadā izdotiem Alekseja Kručoniha darbiem "Protestēsim" un "Uzvara pār Sauli". Latvijā vienu no zagļiem notiesāja, bet otrs joprojām tiek meklēts.

Latvijā nozagtās grāmatas tā arī nav atrastas. Latvijas policijai nav ziņu, vai starp tagad aizturētajiem ir Nacionālo bibliotēku apzagušais.

Plašāk "Panorāmas" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu