FOTO Lietuvā no debesīm nokritis "zilais ledus" – reta, bet ļoti bīstama parādība (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Orai ir klimatas Lietuvoje/Facebook

Sestdien Lietuvā lielu sociālo tīklu lietotāju uzmanību piesaistīja neparasts negadījums valsts ziemeļos esošajā Šilales rajonā – no debesīm nokrita milzīgs ledus gabals, ziņo medijs "15min".

Kāds aculiecinieks Visdžaugu pilsētā, mazgājot traktoru, izdzirdēja dīvainu, svilpojošu skaņu, it kā kristu bumba.

Viņš paskatījās debesīs un ieraudzīja baltu objektu, kas krita lejā. Nobijies vīrietis metās paslēpties aiz traktora. Pēc brīža viņš uzdrošinājās pietuvoties nokritušajam objektam.

Izrādījās, ka tas ir milzīgs ledus gabals, kas, atsitoties pret zemi, bija sašķīdis.

Foto: Orai ir klimatas Lietuvoje/Facebook

Notikums ir aprakstīts kādā "Facebook" grupā. Ierakstā izteikts pieņēmums, ka vainīga ir pasažieru lidmašīna, kas lidoja no Edinburgas uz Kauņu. Pārbaudot lidojuma datus norādītajā laikā, noskaidrojās, ka šī konkrētā lidmašīna tobrīd atradās debesīs virs šīs teritorijas.

"Šī ir bīstama parādība, ko sauc par "zilo ledu".

Tā rodas, kad no gaisa kuģa santehnikas sistēmas noplūst sasalis ūdens (vai citi atkritumi). Lai gan šādi incidenti ir reti un Lietuvā par tiem nav dzirdēts, tie var apdraudēt cilvēkus un sabojāt īpašumus uz zemes. Citviet pasaulē līdzīgi ledus gabali ir nodarījuši bojājumus māju jumtiem, automašīnām utt. Teorētiski šāds ledus gabals var nopietni ievainot vai pat nogalināt cilvēku," skaidrots ziņojumā.

Foto: Orai ir klimatas Lietuvoje/Facebook

Tajā arī norādīts, ka no 1979. līdz 2003. gadam ASV reģistrēti tikai 27 "zilā ledus" gadījumi. "Lietuvā es par to nekad neesmu dzirdējis," saka ieraksta autors.

"Zilais ledus" veidojas lidmašīnas ārpusē lidojuma laikā, kad tās atkritumu savākšanas sistēmas tvertne (tā vāks atrodas uz fizelāžas) nav pietiekami hermētiski noslēgta.

Lidmašīnai lidojot lielā augstumā, kur apkārtējās vides temperatūra ir krietni zem nulles, izplūdušie notekūdeņi sasalst. Lidmašīnai sākot nolaisties pirms nosēšanās un nonākot siltāka gaisa zonā, ledus var sākt kust un atdalīties no lidmašīnas.

Nosaukums "zilais ledus" ir saistīts ar dezinfekcijas līdzekļa krāsu, ko dažas aviosabiedrības izmanto tualetes ūdenim.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu