"Viņš neko nedarīja." Sieviete pastāsta par skinhedu uzbrukumiem viņas nepilngadīgajam dēlam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizturēti skinhedu subkultūras pārstāvji par nacistiskās Vācijas genocīda un kara noziegumu slavināšanu un rasu naida izraisīšanu
Aizturēti skinhedu subkultūras pārstāvji par nacistiskās Vācijas genocīda un kara noziegumu slavināšanu un rasu naida izraisīšanu Foto: Valsts policija.

Cietušie, kuriem uzbruka nu jau aizturētā skinhedu grupa, ir gatavi liecināt. Starp tiem ir arī kāda nepilngadīga jaunieša māte. Upuri gan ir sašutuši par līdzcilvēku vienaldzību pret redzēto vardarbību, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienests. 

"Uzbrukumi notika gaišā dienas laikā pašā Vecrīgas centrā. Kas man liekas tā prātam neaptverami, ka tev gaišā dienas laikā Vecrīgā kāds nāk ar nazi un draud, un liek darīt nejaukas lietas," stāsta jaunieša māte. 

"Skinhedu subkultūras pārstāvjiem nepatika tas, ka Rīgas centrā atradās persona, kas sevi pietur pie panku subkultūras pārstāvjiem un kuram uz to brīdi bija garajos melnajos zābakos dzeltenas šņores, kas pēc panku subkultūras ideoloģijas nozīmē to, ka šī persona ir pret nacismu. Līdz ar to skinhedu kultūras pārstāvjiem tas nepatika, un viņš piedraudēja šim vīrietim, pielietoja attiecībā pret viņu vardarbību. Tas viss tika uzfilmēts un tika nopublicēts sociālajos tīklos," norāda Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes inspektore Linda Mocebekere.

Visiem apcietinātajiem skinhediem bija baltas zābakšņores. Tā valkātājs apliecina, ka ir piekāvis vai pat nogalinājis kādu melnās rases cilvēku. Stacijas laukums ap tirdzniecības centru "Origo" ir sevišķi populāra skinhedu uzturēšanās vieta. 

"Viņš neko nedarīja, viņš vienkārši pastaigājās. Viņi sekoja viņam no "Origo" līdz Vecrīgai. Gāja no aizmugures. Un tad notika šis uzbrukums. Un citā reizē tas bija sakarā ar to, ka viņam bija uzkrāsots meikaps, jo viņš ir smagā metāla piekritējs. Un tas atkal ir kaut kas tāds, kas skinhediem liekas nepieņemami. Visiem jābūt tikai baltiem, un vīriešiem nav jākrāsojas," stāsta cietušā puiša mamma. 

Vecākiem puisis par agresoriem nestāstīja vairāk nekā divus mēnešus. "Ka vispār tādi gadījumi bijuši, ka tas ir safilmēts, kā viņš pēc tam teica, viņam bija kauns. Un viņš baidījās, ka es viņu arī vairs nelaidīšu uz tiem koncertiem. Un viņš bija to pārrunājis tikai ar savu psihologu," stāstīja mamma.

Taču arī psihologs neziņoja ne policijai, ne vecākiem.

Foto: Aizturēti skinkedu subkultūras pārstāvji par nacistiskās Vācijas genocīda un kara noziegumu slavināšanu un rasu naida izraisīšanu

TVNET jau vēstīja, ka tiesa svētdien, 21. aprīlī, nolēma piemērot apcietinājumu visiem policijas sestdien aizturētajiem skinhediem – neonacistiem. Valsts policija informēja, ka viens no apcietinātajiem ir nepilngadīgs un dzimis 2007.gadā.

Valsts policija sestdien, 20. aprīlī, ziņoja, ka sadarbībā ar Valsts drošības dienestu (VDD) aizturēja vairākus skinhedus, kuri tiek turēti aizdomās par nacistiskās Vācijas genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru vai kara noziegumu publisku slavināšanu, kā arī par tādu darbību veikšanu, kas vērstas uz rasu naida izraisīšanu.

Kā informēja Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska, policijā sākti divi kriminālprocesi –viens par to, ka divi skinhedi nodarīja miesas bojājumus kādam vīrietim, turklāt, lietojot vardarbību, lika cietušajam publiski slavināt nacistiskās Vācijas diktatoru Ādolfu Hitleru, proti, veikt nacistu sveicienu ar paceltu roku, sakot: "Lai slava Ādolfam Hitleram!" Minētās darbības tika nofilmētas ar mobilo telefonu un publiskotas internetā.

Otrs kriminālprocess sākts par to, ka cits skinhedu subkultūras pārstāvis sociālo mediju platformās vairākas reizes veicis darbības, kas vērstas uz rasu naida izraisīšanu. Tāpat šī persona, lietojot vardarbību un draudus pret kādu panku, "izdarīja darbību, kas vērsta uz nesaticības izraisīšanu", radot būtisku kaitējumu. Minētās darbības skinheda uzdevumā ar mobilo telefonu filmēja viņa draudzene, bet vēlāk video tika ievietots sociālo mediju platformās.

Abos kriminālprocesos tika veiktas kriminālprocesuālās darbības, kratīšanas vairākās dzīvesvietās, kā rezultātā iegūta informācija par iespējamiem vēl citiem noziedzīgiem nodarījumiem, kurus veikuši skinhedi.

"Skūtgalvji jeb skinhedi, saīsinājumā arī vienkārši skini, ir subkultūra. (..) Skinhedu subkultūra iedalās sīkākos virzienos, kas atšķiras pēc saviem uzskatiem par atsevišķam tēmām. NS skinhedu pārstāvji piekopj nacionālsociālistisko ideoloģiju (neonacismu), un tas ir viens no skinhedu subkultūras virzieniem. NS skinhedu īpašais kults veidojas ap Ādolfa Hitlera personību un dažiem citiem nacionālsociālistiskās kustības līderiem. NS skinhediem ārējam izskatam ir būtiska nozīme viņu pašu identificēšanai, galvenās pazīmes ir - skūta galva vai ļoti īss matu griezums, gaiši zili džinsi, īsas melnas un tumši zaļas jakas ar rāvējslēdzēju, bez apkakles jeb tā sauktie bomberi, militārais formastērps vai atsevišķi tā elementi, nacistu simbolika, uzšuves, nozīmītes, smagi gari zābaki, visbiežāk melnā krāsā," skaidro policija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu