Vaira Vīķe-Freiberga: Man ir kauns par Latvijas neizmantotajām ES iespējām (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ierodas uz sarīkojumu par godu jaunievēlētā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča inaugurācijai Rīgas pilī.
Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ierodas uz sarīkojumu par godu jaunievēlētā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča inaugurācijai Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Intervijā LTV eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzina, ka viņai ir kauns par Latvijas pašreizējo atpalicību no Baltijas kaimiņiem un mudināja izmantot Eiropas Savienības (ES) sniegtās iespējas.

Iestāšanos Eiropas Savienībā sabiedrība gaidīja ar lielām cerībām, lai Latvija kļūtu par modernu un demokrātisku valsti.

Eksprezidente pārliecināta, ka neesam izmantojuši visas Eiropas Savienības dotās iespējas. "Bija desmitiem miljonu, kurus neapguvām. Vienkārši neapguva tāpēc, ka nebija sagatavoti projekti, nebijām spējīgi tos sagatavot un sniegt priekšā Eiropai, kas ir nožēlojami."

Vaira Vīķe-Freiberga norādīja, ka vairākos rādītājos Latvija atpaliek no kaimiņvalstīm.

"Man kauns par to. Es nezinu, kā citi cilvēki par to jūtas, bet man par to ir kauns. Es strādāju, lai Latvija nebūtu tādā pozīcijā. Astoņus gadus darīju, ko mācēju vai ko varēju. Man šķiet, bija rezultāti. Bet es saspringu. Es strādāju ļoti smagi. Ja nākamās paaudzes ņem dzīvi vieglāk un domā, ka nav jāsaspringst, tad tie ir tie rezultāti," noteica eksprezidente.

Viņa norādīja, ka Latvijā ir pārāk daudz iestrēgušu un laikā nerealizētu projektu. Vīķe-Freiberga piedāvā savu skatījumu, kā situāciju varētu uzlabot: "Lai domā uz priekšu mazliet. Ne tikai līdz nākamajām vēlēšanām. Visā Eiropā un visā demokrātiskā pasaulē tā ir aksioma numur viens. Latvieši var būt tik brīnišķīgi sportisti, tik brīnišķīgi mūziķi, mūsu rakstnieki, dzejnieki iegūst atzinību pasaulē. Kāpēc mēs nevaram ar projektiem sasniegt tādu līmeni?"

"Latvija var! Tur ir jāpiestrādā. Bet tur vajag kādu, kam ir degsme un kam ir vīzija, un kas ir gatavs saspringt un piepūlēties," sacīja Vaira Vīķe-Freiberga. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu