Ukraina apstiprina likumprojektu, kas ļauj mobilizēt vairākus ieslodzītos Ukrainas armijā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas karavīri Harkivas reģionā
Ukrainas karavīri Harkivas reģionā Foto: SERGEY BOBOK/AFP

Ukrainas Augstākā Rada pieņēmusi likumprojektu, kas dažām ieslodzīto kategorijām ļauj iestāties Ukrainas Bruņoto spēku rindās. Par to "Telegram" ziņo Ukrainas tautas deputāts Jaroslavs Železņaks, vēsta "Unian".

Likumprojektu atbalstīja 279 parlamentārieši, neviens nebija pret, 11 atturējās, 40 nebalsoja, kā izriet no Železņaka publicētās fotogrāfijas ar balsošanas rezultātiem.

Likumprojekts pieļauj militāro dienestu ieslodzītajiem, kuriem par nelielu noziegumu izdarīšanu piespriesta brīvības atņemšana.

Saskaņā ar likumu nevar mobilizēt par smagiem noziegumiem, īpaši tīšu slepkavību, izvarošanu, seksuālu vardarbību notiesātos, kā arī tos, kas sodīti par noziegumiem pret valsts drošību.

Tautas deputāte Jeļena Šuļaka detalizētāk atklāja likuma galvenās iezīmes:

1. Ieslodzīto mobilizācija vai drīzāk nosacītā atbrīvošanas mehānisma ieviešana attiecībā uz šādām pilsoņu kategorijām iespējama tikai ar tiesas lēmumu;

2. Ieslodzītajam šāds lēmums jāpieņem labprātīgi;

3. Jābūt militārās vienības komandiera piekrišanai;

4. Tiek pārbaudīta ieslodzītā garīgā stāvokļa un veselības stāvokļa atbilstība dienesta prasībām Ukrainas bruņotajos spēkos (iepriekšēja medicīniskā pārbaude cietumā un pēc tam militārā medicīniskā ekspertīze);

Mobilizētie ieslodzītie dienēs specvienībās. Šuļaka sacīja, ka administratīvo uzraudzību pār šādā ceļā atbrīvotajām personām veiks tās militārās daļas komandieris, kurā viņi ir ievietoti.

Ukrainas tieslietu ministra vietniece Jeļena Visocka aprīlī telekanālam "Suspilne" sacīja, ka Ukraina varētu mobilizēt 26 000 cilvēku, kuri šobrīd izcieš sodu, kā arī 50 000 cilvēku, "kuriem ir sodāmība, bet sodu jau izcietuši".

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu