Grētai Tūnbergai piespriests naudas sods par nepakļaušanos Zviedrijas policijai protesta akcijas laikā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grēta Tūnberga.
Grēta Tūnberga. Foto: EPA/Scanpix

Zviedrijas tiesa Grētu Tūnbergu atzinusi par vainīgu policijas rīkojumu neievērošanā klimata protestā, kas notika šī gada martā, vēsta BBC.

Pēc 8. maija tiesas sēdes klimata aktīviste spriedumu raksturoja kā "absurdu".

Tūnberga klimata protesta laikā divas reizes bloķēja ieeju parlamentā.

Viņa noraidīja abas apsūdzības par pilsonisko nepaklausību, ziņo tiesas sēdi apmeklējušais AFP žurnālists.

Saskaņā ar Stokholmas apgabaltiesas sniegto informāciju 21 gadu vecajai jaunietei ir piespriests naudas sods 6000 Zviedrijas kronu (512 eiro) apmērā.

Viņai arī tika piespriests samaksāt papildu 1000 kronas (85 eiro) par nodarītajiem zaudējumiem.

Neilgi pēc tam, runājot ar BBC reportieri, Tūnberga sacīja: "Manuprāt, atkal ir klaji skaidrs, cik absurdi ir tas, ka miermīlīgi klimata protestētāji, kā mēs, jaunieši, saskaras ar represijām un tiesas ceļā saņem sodus par iestāšanos pret šo nāvējošo sistēmu un mēģinājumiem mainīt lietu kārtību.

Mēs pašlaik dodamies nepareizā virzienā uz ļoti nestabilu un bīstamu nākotni," viņa sacīja, piebilstot, ka tas "parāda, kā mūsu likumi, kuriem vajadzētu mūs aizsargāt, to nedara".

Viņa raksturoja "lielos uzņēmumus un cilvēkus, kas ir pie varas" kā "īstos noziedzniekus" un uzsvēra, ka tieši tie "pakļauj cilvēkus reālām briesmām", neņemot vērā "klimata krīzes straujo saasināšanos".

Tūnbergai iepriekš divas reizes tika piešķirts naudas sods par pilsonisko nepaklausību protestu laikā Zviedrijā.

Divas apsūdzības izvirzītas pēc martā notikušā protesta, kurā viņa un neliela aktīvistu grupa bloķēja galveno ieeju Zviedrijas parlamentā, iestājoties pret valdības politisko bezdarbību saistībā ar klimata krīzi.

Protests traucēja politiķiem piekļūt ēkai, tomēr viņi varēja izmantot citas ieejas durvis.

Pēc atteikšanās izpildīt policijas rīkojumu pārvietoties policija Tūnbergu un vairākus citus aktīvistus pārvietoja ar varu.

Uz tiesā uzdoto jautājumu, kāpēc viņa nepakļāvās likumsargiem, aktīviste atbildēja: "Tāpēc, ka tā bija ārkārtas situācija un tā joprojām ir ārkārtas situācija. Un ārkārtas situācijā mums visiem ir pienākums rīkoties."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu