Bulgārijas prezidents piedalījies nesankcionētā prokrieviskā gājienā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bulgārijas prezidents Rumens Radevs
Bulgārijas prezidents Rumens Radevs Foto: AFP/Scnapix

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs ceturtdien Sofijā piedalījies prokrieviskā gājienā kara veterānu piemiņai, ko Sofijas pašvaldība bija aizliegusi.

Sofijas pašvaldība atteicās atļaut "nemirstīgā pulka" gājienu, daļēji pamatojoties uz pretizlūkošanas dienesta sniegto informāciju. Taču gājiens notika ar prezidenta piedalīšanos.

"Šodien ir diena, kad godinām nedaudzos atlikušos bulgāru veterānus, kuri piedalījās Otrajā pasaules karā, tūkstošiem bulgāru, kuri piedalījās šajā karā, tūkstošiem, kuri atdeva savas dzīvības par uzvaru pār nacismu. Pateicoties viņu upuriem, tika atvērts ceļš uz šodienas miermīlīgo un vienoto Eiropu," pēc gājiena žurnālistiem sacīja Radevs.

Gājienā piedalījās arī viceprezidente Iljana Jotova un Krievijas vēstniece Sofijā Eleonora Mitrofanova.

Gājienā piedalījās vairāk nekā 200 cilvēki, kuri pieminēja uzvaru pār nacistisko Vāciju un skandēja saukļus Krievijas atbalstam. Aizlieguma dēļ viņi gāja pa ietvi, nevis ielas braucamo daļu.

Radevs nolika ziedus pie nezināmā kareivja pieminekļa, un tālāk gājiens virzījās uz dārzu Sofijas centrā, kur līdz 2023.gada beigām atradās piemineklis padomju armijai. Tur bija sapulcējušies vairāki prokrieviski noskaņoti politiķi.

"Šeit atkal būs padomju armijas piemineklis, un atbildība būs jāuzņemas visiem tiem, kas mēģināja to apgānīt, sagriezt, iznīcināt. Ar visiem likumīgajiem līdzekļiem mēs piespiedīsim viņus to atjaunot, novietot atpakaļ uz postamenta, no kura viņi to nelikumīgi, pret Bulgārijas tautas gribu noņēma," paziņoja prokrieviskā politiķe Maja Manolova.

Manolova, Vanja Grigorova un Georgi Kadievs, kas visi pārstāv vēlēšanu koalīciju "Solidarna Bulgaria",

uz žoga, kas norobežo agrāko pieminekļa atrašanās vietu, ar sarkanu aerosola krāsu uzkrāsoja vārdus "Te atkal būs piemineklis".

Vēlāk Radevs un Jotova apmeklēja Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšanas ceremoniju pie prezidenta pils, kas tika rīkota par godu Eiropas dienai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu