"Man kļuva slikti." Portugālē izvarota sieviete sniegusi liecības Madelēnas Makanas pazušanas lietā (2)

Apollo.lv
Papildināts 10:36, 16. maijs, 2024
Foto: @JPNWMN/ "X"

Sieviete, kuru pirms 20 gadiem Portugālē izvarojis maskots vīrietis, draudot ar nazi, Vācijas tiesā pastāstīja, ka pēc pārciestās traumas viņai bieži bijušas panikas lēkmes, vēsta medijs "The Guardian".

40 gadus vecā Heizela Behana sabruka, atceroties, kā 2004. gada 16. jūnijā pulksten 3 naktī melnā tērpies vīrietis ienāca viņas dzīvoklī Algarves kūrortpilsētā Praia da Rocha. Viņa stāstīja, ka vīrietis stāvēja pie viņas gultas un pamodināja viņu, saucot viņas vārdu, un turpmākajās stundās viņu vairākkārt izvaroja.

Behana sniedza liecību pret 47 gadus veco vācieti Kristianu Brukneru, kurš ir galvenais aizdomās turamais arī trīs gadus vecās Madelēnas Makanas pazušanā 2007. gadā. Viņš ir apsūdzēts trīs izvarošanās un divos uzbrukumos, kas notikuši Portugālē no 2000. gada decembra līdz 2017. gada jūnijam. Incidenti bija saistīti ar piecām sievietēm un meitenēm vecumā no 10 līdz 80 gadiem.

Īrijas pilsone Behana tiesā liecību sniedza vairākas stundas; bija nepieciešamas pauzes. Tiesa pārlasīja detalizētu informāciju, ko viņa bija sniegusi vispirms Portugāles policijai un vēlāk Īrijas policijai, kā arī apskatīja fotogrāfijas no nozieguma vietas. Tika apspriestas arī sevišķas pazīmes, piemēram, viņas aprakstītā īpatnējā zīme uz noziedznieka labā augšstilba un viņa akcents.

Behana britu policijai izstāstīja par savām ciešanām 2020. gadā pēc Metropoles policijas aicinājuma atsaukties iespējamiem lieciniekiem, kad Vācijas policija nosauca Brukneru par galveno aizdomās turamo 2007. gadā notikušajā Madelēnas pazušanā.

Video: Makanu ģimenes īrētais dzīvoklis Portugāles kūrortā "Praia da Luz"

Laikrakstā publicētajā aicinājumā bija iekļauts Bruknera attēls. Behana tiesai teica, ka pirmo reizi to ieraudzījusi 2020. gada jūnijā un atpazinusi "viņa ļoti caururbjošo zilo acu skatienu". "Es ieraudzīju viņa acis... un man kļuva slikti," viņa teica.

Tiesnese Uta Engemanna pārprasīja: "Tātad jūs ieraudzījāt fotogrāfiju un izvēmāties?" Behana: "Jā." Tiesnese: "Tāpēc, ka jūs domājāt, ka tā ir vainīgā fotogrāfija?" Behana: "Jā."

Uz jautājumu, vai viņa salīdzināja šo fotogrāfiju ar citām, lai pārliecinātos, ka tā ir tā pati persona, Behana raudādama atbildēja: "Man tas nebija nepieciešams."

Uzbrukums Behanai notika laikā, kad viņa bija Spānijas kūrorta darbiniece, un viņa teica, ka šis darbs viņai "absolūti paticis" pirms uzbrukuma, kas, pēc viņas teiktā, "izdzēsa no manis visu degsmi".

Viņa stāsta, ka šī pieredze viņu no bezrūpīgas 20 gadus vecas jaunietes pārvērta par "cilvēku, kas pašai ne pārāk patika” un kura gadiem ilgi vainoja sevi par uzbrukumu.

Behana sacīja, ka viņai bija vajadzīgi vairāki gadi, lai atgūtos; viņa vērsās pie sava ģimenes ārsta un Dublinas izvarošanas krīzes centrā. Viņa joprojām saņem konsultācijas un bieži cieš no panikas lēkmēm, un teica, ka uzbrukums bija novedis viņu līdz domām par pašnāvību. Šīs sajūtas mazinājušās tikai tad, kad viņa uzzināja, ka gaida bērnu. "Tas izglāba manu dzīvi."

Behana teica: "Izvarošanas laikā man no ķermeņa izplūda asinis. Es centos izdomāt, kā glābties."

Viņa aprakstīja, kā viņa savā dzīvoklī tika vairākkārt izvarota, sista ar pātagu un sasieta, kā arī to, kā noziedznieks visu filmēja ar kameru, ko bija stratēģiski novietojis pie televizora.

Visbeidzot viņai lika iet uz vannas istabu. Behana aprakstīja, ka redzējusi, kā uzbrucējs iziet uz balkona, iekāpj tur atstātajās kurpēs un pazūd. Viņa gaidījusi krietnu laiku, līdz bija pārliecināta, ka viņš neatgriezīsies, un tad devās meklēt palīdzību. 

Viņa dusmojusies uz Portugāles policiju, kas neesot pienācīgi uzklausījusi viņas liecību. Policisti iecirknī viņai pāri rakstāmgaldam pasvieduši viņas drēbju atliekas – daļu uzbrucējs bija nogriezis ar šķērēm. Viņa aprakstīja, ka vairākkārt tika mudināta pamest kūrortu, un viņai regulāri sekoja policisti civilā apģērbā.

Kādu dienu viņa tiem pajautāja: "Kāpēc jūs mani izsekojat?" Divi no viņiem atbildējuši: "Mēs tikai gribam pārliecināties, vai tu esi palaistuve."

"Viņi teica, ka būtu labāk, ja es vienkārši brauktu mājās, jo šādas vēstis var sabojāt tūrismu šajā reģionā... mani draugi zaudētu darbu," viņa teica.

Brukners, kurš noliedz apsūdzības seksuālā uzbrukumā un arī noliedz saistību ar 2007. gadā notikušo mazās meitenes pazušanu 37 km attālumā no izvarošanas vietas esošajā kūrortā, sēdēja pāris metru attālumā no Behanas un klausījās, zodu atbalstījis rokā un nekādi nereaģējot uz stāstīto. Pašlaik viņš atrodas cietumā par amerikāņu tūristes izvarošanu, un viņu paredzēts atbrīvot nākamgad.

Vācijas policija 2013. gadā sāka pievērst uzmanību Brukneram, iztaujājot viņu par Madelēnas pazušanu. Lai gan viņi nosauca Brukneru par galveno aizdomās turamo, viņi nav skaidri norādījuši iemeslus, kādēļ.

Policija turpina lietas izmeklēšanu. Viņi netic, ka Madelēna ir dzīva, bet ir atteikušies sīkāk paskaidrot, kāpēc.

Lieta turpinās.

Notikumu attīstība:

2007. gada 3. maijs: Konstatēts, ka Madelēna pazudusi no atpūtas kompleksa Portugālē.

2007. gada septembris: Keitu un Džeriju Makanu pasludina par oficiālajiem aizdomās turamajiem viņu meitas pazušanā.

2008. gada jūlijs: Portugāles policija pārtrauc izmeklēšanu un atceļ Makanu "arguido" jeb aizdomās turamo statusu.

2013. gada jūlijs: Tiek paziņots, ka šajā lietā ir jauni pierādījumi un jauni liecinieki, un tiek sākta oficiāla izmeklēšana.

2013. gada oktobris: Portugāles detektīvi atsāk izmeklēšanu, atsaucoties uz jauniem izmeklēšanas virzieniem.

2017. gada aprīlis: Vienīgie četri oficiālie aizdomās turamie, kurus policija pratināja, tiek izslēgti no izmeklēšanas, bet vecākie virsnieki paziņo, ka turpina sekot nozīmīgam izmeklēšanas virzienam.

2019. gada marts: "Netflix" izlaiž astoņu sēriju dokumentālo filmu par Madelēnas pazušanu. Viņas vecāki, kuri nepiedalījās filmas veidošanā, uzskata, ka tā varētu potenciāli kavēt policijas izmeklēšanu.

2020. gada jūnijs: Policija atklāj, ka 43 gadus vecs vācu cietumnieks, kura vārds ir Kristians Brukners, ir identificēts kā aizdomās turamais par Madelēnas pazušanu.

2022. gada aprīlis: Kristians Brukners tiek pasludināts par oficiālu aizdomās turamo šajā lietā.

2023. gada februāris: Poliete Džūlija Vendela apgalvo, ka ir pazudusī meitene.

2023. gada aprīlis: Džūlijas Vendelas DNS testa rezultāti apstiprina, ka viņa nav pazudusī meitene.

2023. gada maijs: Madelēnas vecāki Keita un Džerijs atzīmēja arī savas meitas 20. dzimšanas dienu, sakot: "Daudz laimes dzimšanas dienā, Madelēna. Joprojām pazudusi. Joprojām ļoti pietrūksti. Joprojām meklēsim. Tik ilgi, cik nepieciešams."

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu