Maijs ir mans mīļākais mēnesis ceļošanai pa Latviju vai teju visur citur Eiropā. Kaut vai tāpēc, ka viss zaļo un plaukst, ekstrēmie karstumi vēl nav sākušies, ceļotāju pūļi nav ieskrējušies un aviobiļetes vēl ir izdevīgās cenās. Šopavasar izvēle krita uz vienu no populārākajām daudzdienu pārgājienu takām Eiropā – ceļu caur Skotijas augstienēm un mežonīgo dabu.

Runa ir par 154 kilometrus garo Vesthailendas ceļu (WHW) jeb angliski – "West Highland Way". Kā jau pēc nosaukuma var noprast, taka vijas caur Skotijas rietumu pusē esošajām augstienēm. Ceļš sākas virs Glāzgovas esošajā Milngeivā un noslēdzas ziemeļos esošajā Fortviljamā.

Foto: No privātā arhīva/Kārlis Melngalvis

WHW pēc sešu gadu apsekojumiem atklāja 1980. gadā, un tobrīd tas bija pirmais garās distances pārgājienu maršruts Skotijā. Katru gadu šo taku staigā aptuveni 125 000 cilvēku, no kuriem tikai drusku vairāk par pusi izstaigā visu maršrutu.

Vesthailendas ceļu vidēji var noiet 6-8 dienās, atkarībā no fiziskās sagatavotības un laika limitiem. Starp citu, katru gadu šeit notiek ultramaratona sacensības, un paši ātrākie šo smago distanci noskrien pat nepilnās 18 stundās.