Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam pamatīgi ceļ telpu nomas maksu, vēsta raidījums

LETA
Foto: Paula Čurkste/LETA

Nākamgad pašvaldības SIA "Rīgas nami" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam (DMDM) prasa par telpu nomu Skārņu ielā 10 maksāt par 77 000 eiro jeb 72% vairāk nekā līdz šim, taču muzejam tādu līdzekļu nav, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks".

Ja līdz šim DMDM par katru nomāto kvadrātmetru maksāja 2,90 eiro mēnesī, tad no nākamā gada "Rīgas nami" vēlas saņemt 4,98 eiro par kvadrātmetru.

DMDM ar "Rīgas namiem" jauno īres līgumu noslēdza 2020.gadā ar "it kā nemainīgu nomas maksu", taču tagad maksas pieaugums tiek pamatots ar Ministru kabineta noteikumiem.

"Rīgas namu" valdes priekšsēdētāja Beatrise Sleže skaidrojumu par noslēgto līgumu un jauno nomas maksu nav varējusi sniegt, norādot, ka šos jautājums jāuzdod juristiem, jo bieži gadoties, ka noslēgtie nomas līgumi precīzi neiet kopā ar to, ko nosaka likums, kā nomas maksas būtu nosakāmas.

Tāpat viņa uzsver, ka uzņēmums nevar iznomāt telpas zem pašizmaksas, un apbūves uzturēšana kārtībā prasa daudz ieguldījumu. Sleže akcentē, ka tās nav standarta ēkas, un tām ir jāveic arī minimāli uzkrājumi gadījumiem, kad ēkas prasa lielākus ieguldījumus vai atjaunošanas darbus.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, kuras pakļautībā ir arī DMDM, stāsta, ka "Rīgas nami" pārskatāmā pagātnē neko nav ieguldījuši ēkas uzturēšanā. Viņa akcentē, ka ēkas rekonstrukcija veikta pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū, nolietojums ir liels. Ieguldījumus ēkā veicis muzejs, kamēr vien tam bija finansējums.

Jaunas nomas cenas nosūtītas arī citiem muzejiem un to filiālēm - gan no Rīgas pašvaldības, gan no VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ). Piemēram, Rakstniecības un mūzikas muzejam par ēku Mārstaļu ielā 6 VNĪ nomas rēķinu palielina par 4500 eiro mēnesī.

Ar rēķiniem ir iepazīstināta arī Kultūras ministrija (KM). Lāce klāsta, ka pirmā atbilde nav pozitīva. KM esot norādījusi, ka budžeta bāzē 2025.gadam nav brīvu finanšu resursu, lai varētu piešķirt muzejam papildu finansējumu pieprasītajā apmērā.

KM valsts sekretāre Dace Vilsone "Kultūršokam" norāda, ka visi saņemtie uzrēķini tiks iekļauti kā prioritārie pasākumi, veidojot nākamā gada budžetu - ja šis prioritārais pasākums tiks atbalstīts un valsts budžeta līdzekļi tiks piešķirti, tad KM varēs nodrošināt finansējumu muzejiem, lai tie varētu veikt norēķinus ar ēku īpašniekiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu