Krievija naktī noņēmusi Igaunijas izvietotās bojas Narvas upē (8)

LETA
Narvas upe.
Narvas upe. Foto: Eero Vabamaegi

Krievijas robežsardze naktī uz ceturtdienu noņēmusi 24 bojas, ko Igaunija izvietoja Narvas upē ūdens ceļa iezīmēšanai.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta Austrumu prefektūras Robežas un migrācijas kontroles dienesta vadītājs Ēriks Purgels stāstīja, ka ik pavasari Igaunijas un Krievijas robežsargi Narvas upē izvieto bojas ūdens ceļu iezīmēšanai.

Kā klāstīja Purgels, pagaidu kontrollīnija ir pastāvīgi iezīmēta gar sauszemes robežu, taču upes gultne laika gaitā mainās, tāpēc katru pavasari tiek pārskatīts ūdens ceļa marķējums.

Pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ūdens ceļi Narvas upē tika marķēti lielā mērā abpusēji vienojoties, tomēr kopš pagājušā gada Krievija nepiekrīt Igaunijas pozīcijai boju izvietošanā.

Amatpersona sacīja, ka bojas vasaras sezonai Igaunija nolēma izvietot, balstoties uz 2022.gada vienošanos, jo tas ir nepieciešams, lai ūdens satiksmē novērstu kļūdas un makšķernieki un atpūtnieki ar laivām nejauši nenonāktu Krievijas ūdeņos.

Šogad Krievija ir paziņojusi, ka nepiekrīt apmēram puses no plānoto 250 boju atrašanās vietai. Igaunija izvieto gaismas bojas savos teritoriālajos ūdeņos atbilstoši Valsts robežu likumam un vietās, par kurām abu valstu robežsardzes dienesti vienojās 2022.gadā. Pirmās 50 bojas Igaunija Narvas upē izvietoja 13.maijā.

Taču ceturtdien ap plkst.3 Igaunijas atbildīgie dienesti atklāja, ka Krievijas robežsargi ir sākuši boju noņemšanu un nakts laikā no upes izveduši 24 bojas.

Purgels teica, ka Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments sazināsies ar Krievijas robežsardzes dienestu, lai pieprasītu paskaidrojumu par boju noņemšanu un lūgtu tās atdot. Krievija nav sniegusi atbildi uz Igaunijas līgumu pierādīt, ka ir mainījies ūdens ceļa maršruts, par kuru iepriekš bijusi vienošanās. Ja Igaunija nesaņems tādus pierādījumus, boju izvietošana turpināsies, paziņoja robežsardzes departamenta pārstāvis.

Bojas upē uz kuģošanas sezonas laiku ir tikušas izvietotas gadu desmitiem un tās ir nepieciešamas, lai novērstu kļūmes kuģošanas maršrutos.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu