ISW: Krievija plāno pastiprināt hibrīdoperācijas NATO valstīs

Apollo.lv
Kara noziedznieks Vladimirs Putins
Kara noziedznieks Vladimirs Putins Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas izlūkdienesti plāno pastiprināt diversijas un citas hibrīdoperācijas pret NATO valstīm, vēstīts ASV Kara izpētes institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Norvēģijas Drošības policija (PST) un Norvēģijas izlūkošanas dienests (NIS) 22. maijā izplatījis brīdinājumu Norvēģijas ieroču piegādātājiem un citām norvēģu organizācijām, kas iesaistītas militārā aprīkojuma piegādē Ukrainai, ka pastāv paaugstināts Krievijas sabotāžas draudu risks.

PST pretizlūkošanas vadītāja Ingere Houglenda paziņoja, ka PST ir brīdinājusi Norvēģijas ieroču piegādātājus būt paaugstinātā gatavībā un iepriekš arī ziņojusi, ka Krievijas izlūkdienestu aģenti plāno diversijas Norvēģijas rietumos, kur atrodas Norvēģijas jūras spēku bāzes un naftas un gāzes infrastruktūra.

Houglenda paziņoja, ka Krievijas drošības dienesti ir izmantojuši citu valstu pilsoņus, lai veiktu sabotāžu Polijā, Vācijā un Apvienotajā Karalistē.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks 20. maijā paziņoja, ka Polijas varas iestādes nesen arestējušas un izvirzījušas apsūdzības deviņām personām, kas turētas aizdomās par iesaistīšanos sabotāžas aktos Polijā Krievijas drošības dienestu uzdevumā.

Tusks 21. maijā arī brīdināja, ka Krievijas aģenti plāno nelegāli ievest tūkstošiem migrantu no Āfrikas uz Eiropu un ka vairāk nekā 90 procentiem nesen aizturēto, kuri nelegāli ieceļojuši Polijā, pasēs ir bijušas Krievijas vīzas.

Krievijas amatpersonas vēl 2023. gada beigās mēģināja radīt mākslīgu migrantu krīzi uz Somijas robežas, cenšoties destabilizēt NATO un Eiropas Savienību (ES).

Nelegālo migrantu plūsma no Baltkrievijas joprojām regulāri tiek fiksēta uz Latvijas un Lietuvas robežām.

Krievijas drošības dienesti, visticamāk, pastiprinās sabotāžas operācijas Eiropas valstīs, lai izjauktu atjaunotās ASV drošības palīdzības piegādi Ukrainai, un, visticamāk, turpinās īstenot operācijas, kuru mērķis ir veicināt nesaskaņas Eiropā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas 2024. gada jūnija sākumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu