Teju pusē Latvijas mājsaimniecību zem viena jumta mīt vairākas paaudzes, liecina aptauja

LETA
Kaķis mājas logā.
Kaķis mājas logā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā 47% mājsaimniecību zem viena jumta mīt vairākas paaudzes, aģentūru LETA informēja mājokļu attīstītāja "Bonava Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Aptaujā noskaidrots, ka 65% aptaujāto tā ir labprātīga izvēle, un biežāk uz to norāda vīrieši (79% vīriešu un 55% sieviešu). Izteikti pozitīvi to vērtē 24%, un par vairāku paaudžu kopdzīvi lielākoties priecājas respondenti vecuma grupā virs 50 gadiem.

Vairāk nekā puse jeb 58% aptaujāto kā būtisku iemeslu kopdzīvei ar vecākām un jaunākām paaudzēm min iespēju ietaupīt resursus. Vēl 55% atzīst, ka tā ir vieglāk saimniekot - pieskatīt bērnus, gatavot ēst, uzkopt māju. Lielāko ieguvumu "Top 3" noslēdz mīļums, atbalsts un iespēja mācīties vienam no otra, ko izjūt 35% iedzīvotāju.

Savukārt kā galveno šķērsli harmoniskai kopdzīvei 69% aptaujāto min atšķirīgus ieradumus, vajadzības un ikdienas ritmus, bet vēl 66% - atšķirīgus viedokļus par ikdienas situācijām, saimniekošanu, noteikumiem, atbildību un pienākumiem. Uz to biežāk norāda sievietes nekā vīrieši.

Aptauju veikusi pētījumu kompānija "Norstat" 2024.gada aprīlī, aptaujājot 1009 Latvijas iedzīvotājus 18-74 gadu vecumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu