VIDEO Latvijā dzīvojošas ukrainietes vardarbīgais vīrs neievēro tuvošanās aizliegumu. Sieviete vīlusies policijā (8)

Apollo.lv
Foto: Tinnakorn jorruang/"Shutterstock"

Latvijā dzīvojošā Ukrainas pilsone Valentīna vērsusies tiesā ar lūgumu pēc pagaidu aizsardzības pret vardarbību no vīra. Tiesa lūgumu apmierinājusi, taču vīrs ignorējot ierobežojumus par pietuvošanos un komunikāciju. Lūdzot palīdzību policijai, Valentīna jūtas nesadzirdēta, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Līdz ar pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākumu Valentīna ar vīru Olegu un diviem maziem bērniem pameta savas mājas Kahovkā, Hersonas apgabalā un patvērumu atrada Latvijā. 

Valentīna raidījumam norāda, ka nesaskaņas ar vīru esot jau sen, bet bēgt no kara ar viņu bija vieglāk. Strīdi turpinās arī Latvijā, tostarp par finansēm un Olega vēlmi atgriezties okupētajā Ukrainas teritorijā, kur viņš labprāt dzīvotu zem Krievijas karoga.

Valentīna norāda, ka vīrs gribot savākt īpašuma dokumentus un četrus gadus veco dēlu. Ja apliecinās okupantiem Ukrainā vai pašiem ukraiņiem, ka vienīgais rūpējas tur par bērnu, cer, ka nesūtīs karot, stāstīja Valentīna. Sieviete vīra plāniem pretojas un raizējas par bērna drošību. Valentīna atminas, ka strīdos vīrs daudzkārt kļuva ļoti agresīvs – draudēja nogalināt, atstāt bērnus bez mātes, arī sita viņai. 

Agresija notikusi arī bērnu priekšā.

Valentīna rūpēs par savu un bērnu drošību vērsās Valsts policijā, kas Olegu īslaicīgi nošķīra no ģimenes. Vēlāk viņa vērsās tiesā ar jau minēto lūgumu pēc pagaidu aizsardzības, kas tika apmierināts. Tagad Olegam aizliegts uzturēties ģimenes dzīvesvietā un tai tuvoties. Tāpat viņš nedrīkst atrasties dēla bērnudārza teritorijā, tuvoties Valentīnai un ar viņu komunicēt.

Tāpat tiesa apmierinājusi lēmumu par abu laulibas šķiršanu. Šķiršanās procesa laikā tiesa noteikusi, ka bērniem jādzīvo pie mātes un atvases nedrīkst izvest no valsts.

Valentīna "Bez tabu" uzsver, ka Olegs neievēro tiesas noteiktos ierobežojumus. 

"Viņš sāka dežurēt zem logiem, pagalmā. Nāk uz bērnudārzu, stāv tur vienkārši. Pēdējoreiz pie "Origo" satiku. Viņš teica, ka man vajag pa galvu iedot, tāpat teica, ka bērnus savāks. Prasīja – vai nebaidos? Sāku rakstīt iesniegumus [policijā]. Viņš izseko un smejas. Var mani pagrūst un pasmieties. Naktī nostājās ar automašīnu un spīdināja gaismu logos. Bērni baidās! Kāpēc jābaida bērnus? Viņš cenšas iebiedēt, lai es savācu iesniegumus, bet es to nedarīšu, jo esmu nogurusi!" stāsta Valentīna.

Uzskata, ka policija viņu nedzird

Par tiesas nolēmuma nepildīšanu varmākam draud naudas sods, sabiedriskais darbs vai cietumsods līdz trim gadiem. 

Valentīna gaida policijas aktīvu rīcību viņas un bērnu pasargāšanā, taču uzskata, ka likumsargi viņu ignorējot. 

"Saku to policijā, tur atbild – nav pierādījumu. Es taču nevaru pēkšņi izvilkt telefonu un bildēt, ko viņš dara. Tad cenšas atrunāt no vēršanās pret vīru, saka: "Mums tad jāierosina kriminālprocess, jūs taču saprotat…" Lai savāktu viņiem pierādījumus, man ar viņu jātiekas, lai mani sadur, nosit?! Tad kaut ko darīs? Kas man ir jāizdara? Bērnudārzs, dzīvoklis jānomaina? Viņa [policiste] man teica, ka nevar norīkot policistu, lai sargātu visu diennakti. Es to neprasu. Var taču viņu kaut kā ietekmēt, piekodināt?! Es baidos par savu un bērnu dzīvību! Kam man to vajag?! Kā viņi [policisti] saka: "Viņš saka, ka ir Ukrainas pilsonis, ko mēs varam izdarīt?" Es atbildēju, lai sūta viņu uz fronti! Man policijā arī saka: "Jūs savus vīriešus te atvedat, bet pēc tam sūdzaties." Kāds sakars ar atvešanu? Mēs atbraucām uz Latviju kopā, jo viņš mani vienu nelaida!" stāsta Valentīna.

Pēc tiesas lemtā par pagaidu aizsardzību pret vardarbību Valsts policija (VP) reģistrējusi divus Valentīnas iesniegumus par tuvošanās aizlieguma pārkāpšanu.

VP norāda, ka pēc pirmā iesnieguma uzsākta resoriskā pārbaude, bet kriminālprocess pret Olegu netika ierosināts, jo "netika pierādīts personas ļaunprātīgs nodoms pārkāpt tiesas lēmumu par pagaidu aizsardzību". Vīrietim gan atgādināts, ka tiesas noteiktie ierobežojumi jāievēro.

Savukārt 2024. gada vidū pēc otra Valentīnas iesnieguma uzreiz tika sākts kriminālprocess par  nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu un personas vajāšanu. 

Valentīna uzskata, ka kriminālprocess visu neatrisinās – viņa gaida, ka Olegs tiks savaldīts. Efektīvākais savaldīšanas veids līdz kriminālpārkāpuma iztiesāšanai ir drošības līdzeklis apcietinājums. VP gan nav vērsusies tiesā ar lūgumu to piemērot.

Ģenerālprokuratūrā raidījumam norāda – ja cietušais uzskata, ka likumsargi nolaidīgi pilda pienākumus, vardarbības upuris var vērsties Valsts policijas Iekšējās drošības birojā un Prokuratūrā.

Vīrs noliedz tiesas lēmuma pārkāpšanu. Vienlaikus atzīst, ka ir sitis

Raidījuma žurnālisti sastapa vardarbībā vainoto vīrieti, kurš noliedza, ka būtu neievērojis tuvošanās aizliegumu un vajāšanu – katru reizi pēc tiesas lēmuma viņu saticis nejauši. 

Valentīna norāda, ka viņš melo.

Taujāts par vardarbību, kad dzīvoja kopā ar Valentīnu, Olegs atzina, ka ir sitis viņai, bet centās taisnoties, ka vardarbību izprovocējusi pati sieva. 

Nav nekas jauns

"Centrs MARTA" raidījumam norāda, ka Valentīnas pieredzes stāsts diemžēl nav nekas jauns. 

"Diemžēl ne vienmēr tiesas spriedumi tiek pildīti. Lai gan vardarbības veicējs nedrīkst tuvoties, tomēr pēc tam, kad sievietes par to ziņo, policija parausta plecus, cenšas atrunāt no iesnieguma rakstīšanas, jo it kā tāpat nekas nemainīsies. Mēdz uzlikt naudas sodu, kas vardarbības ģimenē gadījumos nav risinājums, ko saka arī Stambulas konvencija. Arī sabiedriskie darbi nav risinājums. Ja ir reāls apdraudējums dzīvībai, veselībai, jāpiemēro visbargākie rīki, lai vardarbības veicējs netuvotos un ievērotu tiesas spriedumu. Var aizturēt varmāku līdz 48 stundām. Pa to laiku var nodot ziņu tiesnesim, kurš var piemērot atbilstošu drošības līdzekli," norāda centra vadītāja Iluta Lāce.

Tāpat Lāce uzsvēra, ka jāievieš Krimināllikumā paredzētie daudz bargākie sodi varmākām. Tāpat viņa norāda, ka nepieņemami policijas izteikumi komunikācijā ar vardarbības upuri par neesošiem pierādījumiem.

"Centrs MARTA" cer, ka pēc iespējas drīzāk tiks ieviesta varmāku elektroniskā uzraudzība, kas policijai palīdzēs uzraudzīt, lai agresori netuvojas cietušajiem. 

VP norāda, ka šobrīd tiek iepirktas elektroniskās uzraudzības ierīces. "Skatāmies optimistiski, lai, iespējams, jau nākamgad elektroniskā uzraudzība tiktu ieviesta," norāda policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Video: "Bez tabu" sižets

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu