"Šīm operācijām jābeidzas." Izraēla izpelnās starptautisku nosodījumu par triecienu telšu pilsētiņai Rafahā

LETA
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Izraēla pirmdien izpelnījās starptautisku nosodījumu par triecienu Gazas joslas dienvidu pilsētai Rafahai, kura izraisītā ugunsgrēkā telšu pilsētiņā gājuši bojā desmitiem palestīniešu.

Kaujinieku grupējuma "Hamās" kontrolētā Gazas joslas Veselības ministrija paziņoja, ka šajā ugunsgrēkā gājuši bojā 45 cilvēki.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja parlamentam, ka valdība izmeklē šo "traģisko negadījumu", kas noticis "par spīti mūsu vislabākajiem centieniem" aizsargāt civiliedzīvotājus.

Izraēlas armija ir paziņojusi, ka svētdienas vakarā veiktajā triecienā Rafahas dienvidos tika nogalināti divi augsta ranga "Hamās" kaujinieki, kuri bija šī trieciena mērķis. Tomēr šis trieciens izraisīja ugunsgrēku, kuru palestīnieši un daudzas arābu valstis nosodīja kā ''slaktiņu".

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve sacīja, ka Izraēlai "vajag veikt visus iespējamos piesardzības pasākumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus".

ANO sūtnis Tuvajos Austrumos Tūrs Venneslanns aicināja Izraēlu veikt "pamatīgu un caurspīdīgu" šī trieciena izmeklēšanu.

ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks nosodīja "šausminošās" notikuma vietas fotogrāfijas, kas "norāda, ka nav nekādu redzamu pārmaiņu Izraēlas izmantotajās kara metodēs un līdzekļos, kas jau noveduši pie tik daudzu civiliedzīvotāju nāves".

Francijas prezidents Emanuels Makrons sociālo mediju platformā "X" rakstīja, ka "šīm operācijām jābeidzas. Rafahā vairs nav drošu zonu palestīniešu civiliedzīvotājiem."

ES ārlietu ministri vienojās sasaukt sanāksmi ar Izraēlu, lai tā paskaidrotu savas darbības Rafahas ofensīvā, kas notiek par spīti ANO Starptautiskās tiesas (ICJ) rīkojumam apturēt šo ofensīvu.

Izraēla veica triecienu Rafahai pēc tam, kad "Hamās" svētdien pirmo reizi vairāku mēnešu laikā raidīja raķetes Telavivas virzienā. Lielākā daļa šo raķešu tika pārtvertas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu