Latvijas pilsonis Īrijā sūdzas, ka "slāva sejas" dēļ darbavietā piedzīvojis "elli" (13)

Apollo.lv
Foto: Shutterstock

Īrijā strādājošs Latvijas pilsonis sūdzējies par "psiholoģisku elli" darba vietā. Par notikušo viņš iesniedza sūdzību Īrijas varasiestādei, ziņo īru mediji. 

Latvijas valstspiederīgais Īrijas Darba attiecību komisijai iesniedza sūdzību, ka kolēģi kādā digitālo pakalpojumu uzņēmumā pret viņu izturējušies "slikti viņa sejas dēļ". Uzņēmuma nosaukums netiek atklāts.

Vīrietis sūdzējās, ka darbā piedzīvojis cilvēktiesību pārkāpumu, bet viņa darba devējs sarīkojis "psiholoģisku elli".

Sūdzības iesniedzējs paskaidroja, ka viņš ir pa pusei krievs un pa pusei ukrainis, ar "slāva seju".

Latvijas pilsonis apgalvoja, ka pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī darbā radās priekšstats, ka viņš atbalsta Krievijas agresiju.

Sūdzības iesniedzējs, kurš komisijas sēdē liecību sniedza ar krievu valodas tulka starpniecību, sacīja, ka viņa vadītājs bijis rupjš un norādījis, ka nevar ar viņu strādāt.

Latvijas valstspiederīgais arī apgalvoja, ka viņa valodas prasmes tika izsmietas, kā rezultātā viņš kaunējās runāt angļu valodā.

Sūdzības iesniedzējs pievienojās uzņēmumam 2021. gada martā. Uzņēmumā viņš strādā kopā ar 300 citiem darbiniekiem no 31 valsts.

Latvijas pilsonis sūdzību iesniedza 2023. gada martā. Vīrietis apgalvoja, ka viņš ir diskriminēts tautības dēļ. Vienlaikus viņš notikušajā komisijas sēdē apgalvoja, ka sūdzības veidlapā nebija atbilstošas sadaļas, kurā būtu ietverta viņa sūdzība.

Sūdzības iesniedzējs uzskatīja, ka uzņēmuma vadība īstenoja noteiktu uzraudzības stilu, kas viņam šķita smags. Tiesā arī norādīja, ka viņš bija sūdzējies par kolēģa "fizisku uzvedību" un savstarpējām attiecībām ar kolēģiem, kuri ir homoseksuāli.

Vīrietis arī sūdzējās par uzņēmuma vadības lēmumu izvēlēties konkrētu personu par mēneša labāko darbinieku un apgalvoja, ka viņa vadītājs ir garīgi slims.

Viņš arī apgalvoja, ka no 2023. gada marta viņam uzkrāva daudz darba pienākumu, kamēr citi kolēģi "skatījās "YouTube"".

Lai gan 2023. gada maijā Latvijas pilsonis tika pārcelts uz citu darba komandu, viņš apgalvoja, ka bijušais komandas vadītājs joprojām uzvedas dīvaini un apgrūtina viņa dzīvi. Viņš norādīja komisijai, ka 2023. gada nogalē ticis ievietots slimnīcā asins saindēšanās un pastāvīga stresa dēļ.

Latvijas pilsoņa darba devēja advokāte sēdē sacīja, ka uzņēmums lepojas ar savu daudzveidīgo kolektīvu un pieprasa, lai visi darbinieki pabeidz obligātās apmācības par seksuālās uzmākšanās, iebiedēšanas, uzmākšanās un diskriminācijas novēršanu.

Uzņēmums nezināja, ka darbiniekam ir kādas bažas par diskrimināciju un uzmākšanos, līdz viņš iesniedza sūdzību Īrijas Darba attiecību komisijā.

Advokāte piebilda, ka Latvijas pilsonis atteicās tikties ar uzņēmuma personāla speciālistu, lai apspriestu iesniegto sūdzību.

Advokāte arī norādīja, ka sūdzība, ko viņš bija iesniedzis par savu vadītāju 2023. gada novembrī saistībā ar nepieprasītu apskāvienu, tikusi apmierināta. Vienlaikus sūdzības iesniedzējs nav norādījis nekādu pamatu prasībai par diskrimināciju un viņa prasība ir noraidāma, jo tā ir "nenopietna, kaitinoša un neizdevīga".

Darba komisija norādīja, ka sūdzības iesniedzēja teiktais bija grūti saprotams, taču viņš kopumā šķita noraizējies par dažādiem negadījumiem darbavietā un attiecībām, kas viņam radīja stresu. Komisija secināja, ka viņš bija satraukts par Krievijas iebrukuma sākumu Ukrainā un tā ietekmi uz cilvēkiem, kuri varētu būt krievu vai slāvu izcelsmes.

Īrijas komisija nolēma, ka Latvijas pilsoņa sūdzība par diskrimināciju ir nepamatota, jo nebija pierādījumu, ka pret viņu izturējušies negodīgi viņa izcelsmes dēļ.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu