NBA finālā "Celtics" uzvarējusi pirmās divas spēles. Cik reižu ar 2–0 pārsvaru nav pieticis?

Apollo.lv
Bostonas "Celtics" spēlētāji.
Bostonas "Celtics" spēlētāji. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) finālsērijas pirmajās divās spēlēs uzvaru izcīnījis Kristaps Porziņģis un Bostonas "Celtics" vienība, kura tikusi galā ar Dalasas "Mavericks". Kopā 37 reizes fināls sācies ar 2–0 rezultātu.

Šī ir jau astotā reize, kad Bostonas "Celtics" sākusi finālsēriju ar divām uzvarām. Līdz šim komandai allaž izdevies noturēt pārsvaru un izcīnīt NBA titulu.

Kopā līgas vēsturē tikai piecas reizes kauss nonāca pie vienības, kas pēc divām spēlēm bija iedzinējos. Vienā no šiem gadījumiem tieši Bostonas "Celtics" kļuva par čempioni.

1969. gada NBA finālsērijā Losandželosas "Lakers" uzveica bostoniešus pirmajās divās spēlēs. Fantastisku sniegumu uzvarētāju rindās rādīja Džerijs Vests, kurš minētajos mačos guva 94 punktus. Tomēr "Celtics" atguvās un uzvarēja četras no nākamajām piecām spēlēm, sīvā cīņā izcīnot NBA titulu. Tas bija komandas 11 triumfs 13 gadu laikā.

Pretēji situācijai 2024. gada NBA finālā, 2006. gadā "Mavericks" bija tā, kas uzvarēja pirmās divas spēles. Pēc tā gan Maiami "Heat" līderis Dveins Veids uzsprāga, vidēji mačā gūstot vairāk nekā 39 punktus un palīdzot komandai izcīnīt NBA titulu.

Savukārt slavenākā atspēlēšanās līgas vēsturē notika 2016. gadā. Goldensteitas "Warriors" uzvarēja trīs no pirmajām četrām spēlēm pret Klīvlendas "Cavaliers". Tobrīd vēl neviena komanda NBA finālu vēsturē nebija atspēlējusies no 1–3. Klīvlendas līderis Lebrons Džeimss ar neatlaidīgu basketbolu palīdzēja komandai rakstīt vēsturi. "Cavaliers" uzvarēja trīs spēles pēc kārtas un triumfēja NBA finālā.

Tieši viens no Dalasas "Mavericks" līderiem Kairijs Ērvings tajā laikā bija "Cavaliers" otrs spožākais spēlētājs. Viņš iemeta 41 punktu piektajā spēlē, kā arī trāpīja ārkārtīgi svarīgu tālmetienu izšķirošā mača izskaņā.

Pārējie divi gadījumi, kad komanda nespēja izcīnīt NBA titulu pēc uzvaras pirmajās divās spēlēs: 

  • 1977. gads, kad Portlendas "Trail Blazers" atspēlējās un uzveica Filadelfijas "76ers" (4–2).
  • 2021. gads, kad Milvoki "Bucks" atguvās pēc smagā sākuma un sakāva Fīniksas "Suns" (4–2).
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu