Pēc smagas slimības pāragri mirusi teātra režisore un pasniedzēja Zane Kreicberga

Apollo.lv
Foto: Una Kupruka/LETA

11. jūnija naktī pēc smagas slimības mūžībā aizgājusi teātra režisore un pasniedzēja Zane Kreicberga, sociālajā tīklā "Facebook" šodien paziņojuši Kreicbergas tuvinieki. 

"Dārgie Zanes draugi, kolēģi un visi, kas viņu pazina! Neizsakāmās skumjās paziņojam, ka 11. jūnija naktī pēc smagas slimības no mums šķīrās mūsu mīļotā Zane Kreicberga. Gribam izteikt lielu pateicību P. Stradiņa slimnīcas paliatīvās aprūpes nodaļas kolektīvam un ārstei I. Albinai par iejūtību Zanes aprūpē. Par izvadīšanas vietu un laikiem paziņosim vēlāk," "Facebook" paziņoja tuvinieki.

Zane Kreicberga (1971-2024) strādājusi Latvijas Kultūras akadēmijā kopš 2000. gada, sākotnēji kā skatuves kustības pasniedzēja aktieriem un režisoriem, bet kopš 2010. gada aptverot arī laikmetīgā teātra teoriju un menedžmentu.

Bijusi viena no nu jau leģendārā aktieru un režisoru kursa absolventiem, kas Pētera Krilova un Annas Eižvertiņas vadībā pabeidza Latvijas Kultūras akadēmiju 1997. gadā. Pirms tam Zane bija viena no vadošajām aktrisēm Anša Rūtentāla Kustību teātrī, kā arī piedalījās Māras Ķimeles godalgotajā izrādē "Rutes grāmata" (1994).

Akadēmijā viņa ir veidojusi un vadījusi Audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas bakalaura apakšprogrammu kopā ar profesori Ingu Pērkoni, Audiovizuālās un skatuves mākslas un producēšanas bakalaura apakšprogrammu kopā ar lektori Antru Cilinsku un Teātra mākslas maģistrantūras programmu.

Paralēli darbam Akadēmijā Zane Kreicerga darbojusies kā Latvijas Jaunā teātra institūta aktivitāšu ierosinātāja un īstenotāja, viena no Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" kuratorēm, daudzu starptautisku projektu vadītāja.

Režisore iestudējusi izrādes Latvijas Nacionālajā teātrī, Liepājas, Valmieras, Latvijas Leļļu, Jaunajā Rīgas teātrī un Neatkarīgajā teātrī "Skatuve", vairākas kameroperas, kā arī realizējusi virkni neatkarīgu mākslu sintēzes projektu un koncertu režiju, lielākoties sadarbībā ar Latvijas Radio kori.

Portāls Apollo.lv izsaka līdzjūtību Zanes Kreicbergas ģimenei, kolēģiem un draugiem. 

Par izvadīšanas vietu un laikiem tiks paziņots vēlāk.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu