Zinātnieki, iespējams, atklājuši ilgāka mūža atslēgu – labi zināmu vitamīnu (1)

Apollo.lv
Foto: sasirin pamai/Shutterstock

Jau kopš seniem laikiem pasaulē plaši meklēti paņēmieni, kā palēnināt novecošanu. Lai gan leģendās stāstīts par "brīnumainiem" augiem un burvestībām, mūsdienās nepastāv metode, kas to palīdzētu sasniegt uzreiz. Zinātnieki gan norāda, ka D vitamīna uzņemšana varētu palīdzēt saglabāt jaunību, vēsta Lietuvas medijs "15min.lt". 

Jau ilgi runāts par D vitamīna pozitīvajiem efektiem. Tas ir sevišķi svarīgs muskuļu un kaulu veselības uzturēšanai, jo muskuļi līdz ar vecumu kļūst vājāki un kauli trauslāki. 

Žurnāls "Science Alert" norāda, ka D vitamīna deficīta trūkuma rezultātā būtiski pieaug muskuļu novājināšanās ar vecumu. 

Jauns Itālijas zinātnieku veikts pētījums apkopojis pierādījumus D vitamīna pozitīvajai ietekmei uz veselību. Vispirms gan jāizskaidro novecošanas process. 

Novecošanas pazīmes ir vairākas, tostarp telomēru saīsināšanās, gēnu nestabilitāte, hroniski iekaisumi un citas. Vienlaikus Peružijas Universitātes pētniece Karmelinda Ružjēro norāda, ka šīs pazīmes nav tik viegli pamanāmas, jo par novecošanu visspilgtāk liecina fizisks vājums un kustību traucējumi. 

Ārsti jau vairākus gadu desmitus osteoporozes ārstēšanai un kaulu lūzumu novēršanai iesaka lietot D vitamīnu saturošus uztura bagātinātājus, jo šo slimību attīstība ir saistīta ar šī vitamīna trūkumu. Šī metode ir efektīva, jo D vitamīns palīdz uzņemt kalciju. 

Lai gan D vitamīnu ir iespējams uzņemt konkrētos pārtikas produktos, iegūt pietiekamu tā daudzumu no ēdiena vien ir grūti. Sevišķi sarežģīti tas ir cilvēkiem, kuri par maz uzturas saulē vai dzīvo klimatā, kur saule nespīd bieži.

Diemžēl neseni pētījumi gan secinājuši, ka D vitamīns lielākoties nepalīdz novērst vecuma izraisītu kaulu trauslumu. Vienlaikus citos pētījumos atklāts, ka cilvēki ar mazāku D vitamīna koncentrāciju organismā ir bioloģiski vecāki nekā tie, kam D vitamīns organismā ir pietiekami.

Tāpat secināts, ka D vitamīns palīdz samazināt DNS bojājumus, taču tas nepagarina telomēras. 

Vienlaikus ir maz datu, kas norāda uz to, kāda D vitamīna uzturbagātinātāju koncentrācija palīdz palēnināt novecošanu. Tāpat nav skaidrs, kādā vecumā sākas to efekts. Tas skaidrojams ar to, ka ir ļoti maz šādu pētījumu, kuros analizēts cilvēka organisms.

Tāpat zinātnieki uzsver, ka ne visiem cilvēkiem pastiprināti jāuzņem D vitamīns, jo pārāk liela tā koncentrācija var būt kaitīga.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu