Šā gada martā Londonā reģistrēts otrais cilvēks pasaulē, kurš piedzīvo ilgstošu HIV infekcijas remisiju, liecina slimnīcā veikto testu rezultāti pēc tam, kad pacients saņēmis no donora cilmes šūnas, vēstīja laikraksts "The Guardian".

Lielbritānijā kādam pacientam veikta kaulu smadzeņu transplantācija no HIV vīrusa rezistenta donora, kā rezultātā pacients pilnībā izārstēts no vīrusinfekcijas slimības, kļūstot par otro cilvēku pasaulē, kam izdevies slimību uzveikt. 

Gandrīz trīs gadus pēc kaulu smadzeņu cilmes šūnu saņemšanas no donora ar reti sastopamu ģenētisku mutāciju, kas ir rezistanta pret HIV infekciju, un vairāk nekā 18 mēnešus pēc tam, kad viņš atteicās no pretvīrusu zālēm, testi joprojām neuzrāda iepriekšējo HIV infekciju cilvēka ķermenī.

"Nav vīrusu, ko mēs varētu izmērīt. Mēs neko nevaram atrast", sacīja profesors un HIV biologs Ravindra Gupta, kurš vadīja ārstu komandu, ārstējot šo cilvēku.

Viņš raksturoja savu pacientu kā "funkcionāli izārstētu", bet brīdināja, ka "ir pāragri teikt, ka viņš ir izārstēts pavisam".

Cilvēks tiek dēvēts par "Londonas pacientu", daļēji tāpēc, ka viņa lieta ir līdzīga pirmajam zināmajam HIV infekcijas ārstēšanas gadījumam - "Berlīnes pacientam" - amerikānim Timotijam Braunam, kurš 2007. gadā tika līdzīgi ārstēts Vācijā, kā rezultātā tika uzveikts HIV vīruss.

"Līdzīgā veidā panākot remisiju arī otram pacientam, mēs esam pierādījuši, ka "Berlīnes pacients" nebija vienkārši anomālija, bet gan efektīvas ārstniecības metodes veiksmīgas sekas," 

komentēja pētījuma autors Ravindra Gupta.

AIDS pandēmija ir nogalinājusi aptuveni 35 miljonus cilvēku visā pasaulē kopš tās sākuma 1980. gados un pašlaik aptuveni 37 miljoni cilvēku ir inficēti ar HIV.

Gupta, kurš tagad atrodas pasniedz lekcijas Kembridžas universitātē, ārstēja "Londonas pacientu", kad viņš strādāja Londonas universitātes koledžā.

Cilvēks bija inficējies ar HIV 2003. gadā, turklāt 2012. gadā viņam tika diagnosticēts asins vēža veids, ko sauc par Hodžkina limfomu. 2016. gadā, kad vēzis pacientu bija novedis līdz teju letālam stāvoklim, ārsti nolēma meklēt viņam transplantācijas donoru.

"Tā tiešām bija viņa pēdējā iespēja izdzīvot," sacīja Gupta. Atrastajam donoram bija ģenētiskā mutācija, kas nodrošināja rezistenci pret HIV vīrusu. 

Lielākā daļa ekspertu norāda, ka ir neiespējami apgalvot, ka šādas procedūras varētu strādāt uz visiem HIV sirgstošajiem pacientiem, taču Gupta komanda plāno izmantot šos atklājumus, lai izpētītu iespējamās HIV ārstēšanas stratēģijas.