NASA administrators decembrī brīdināja, ka meteora ietriekšanās draudi Zemē ir lielāki, nekā cilvēce to spēj iedomāties.

Džims Bridenstīns šogad maijā Starptautiskās astronautikas akadēmijas Planētas aizsardzības konferencē sacīja, ka "lietas, ko NASA uztvert nopietni, ir kaut kas, ko cilvēki sauc par "jokiem"".

"Mums ir jāpārliecinās, ka cilvēki saprot, ka tas, ko mēs darām, nav Holivuda. Runa nav par filmām. Runa ir par to, kā aizsargāt vienīgo planētu visumā, kuru mēs šobrīd zinām, kur ir dzīvība, un tā ir planēta Zeme," viņš piebilda.

Bridenstīns atzīmēja, ka 2013. gada februārī meteors, kura diametrs bija 20 metri un kas pārvietojās ar ātrumu 40 000 kilometri stundā, ielidoja Zemes atmosfērā un eksplodēja virs Čeļabinskas, kas atrodas Krievijas centrālajā daļā.

Reģionā varēja redzēt meteoru lietu un cauri mākoņiem izšāvušos ugunsbumbu, tolaik ziņoja BBC.

Bijis dzirdams skaļš, milzīgs sprādziens, kas izraisīja trieciena vilni, kurš sašķaidīja logus un sabojāja ēkas visā reģionā, sacīja Bridenstīns, piebilstot, ka meteora eksplozija 30 reizes pārsniedza atombumbas radīto enerģiju Hirosimā.

Ievainoti tika vairāk nekā 1400 cilvēki. Daudzus skāra lidojoši stikli, ziņoja CNN.

Viņš sacīja, ka NASA ir atklājusi, ka šādas epizodes var notikt "apmēram reizi 60 gados". Viņš piebilda, ka tajā pašā dienā, kad notika Čeļabinskas meteoru eksplozija, vēl viens, lielāks asteroīds nonāca 17 000 kilometru attālumā no Zemes, tomēr mūs neskāra.

Šā gada jūnijā Eiropas kosmiskā aģentūra (ESA) ziņoja, ka Zemei tuvojas futbola laukuma lieluma asteroīds, kas varētu satriekties ar Zemi 2019. gada septembrī.

Kosmosa aģentūra paziņoja, ka asteroīds ir ceturtais bīstamākais objekts, kas atrodas netālu no Zemes, kas varētu Zemei pietuvoties. Varbūtība, ka asteroīds ietrieksies Zemē ir 1:7000.

Bīstamais objekts nosaukts "2006 QV89" vārdā. Šobrīd asteroīds atrodas 4,2 miljonu jūdžu attālumā. Lai arī sadursme varētu notikt 9. septembrī, zinātnieku aprēķini liecināja, ka pastāv iespēja, ka asteroīds varētu palidot garām mūsu planētai ar attālumu 6,7 miljonu kilometru. Kā zināms, sadursme nenotika.

Pirmo vietu ESA bīstamo asteorīdu sarakstā ieņem svešinieks "2010 RF12". Saskaņā ar kosmiskās aģentūras datiem, šis asteroīds varētu satriekties ar zemi 2020. gada 23. septembrī. 

Šī gada oktobrī NASA paziņoja, ka 2022. gada 6. maijā Zemei varētu pietuvoties milzīgs asteroīds. Iespēja, ka milzīgais klinšu monstrs ar nosaukumu JF1 aizskars Zemi, ir niecīga, taču tas tāpat tiek rūpīgi monitorēts tā ievērojamā izmēra dēļ.

NASA pieļauj, ka JF1 sadursmes ar Zemi iespējamības koeficients ir vien 0,026%, tāpēc pastāv vairāk nekā 99% iespējamība, ka tas tā nenotiks.