16. novembra naktī mūžībā devās Valmieras drāmas teātra aktrise un Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere Ruta Birgere 95 gadu vecumā.

Birgere dzimusi 1924. gada 7. maijā Rīgā, beigusi pilsētas 2. ģimnāziju, bet par aktrisi Valmieras drāmas teātrī (VDT) sākusi strādāt 1950. gadā. Pirms tam Birgere gadu nostrādājusi toreizējā Drāmas jeb tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

VDT mājaslapā Birgere raksturota kā "smalka, sievišķīga māksliniece, kas saviem jaunības laika tēliem piešķīra lirisku smeldzi un apvaldītu temperamentu, bet pēdējo gadu lomās burtiski kūsā no enerģijas, asprātības un viegluma, kāds raksturīgs tiem, kas zina ko vairāk gan dzīvē, gan mākslā".

2009. gadā Birgerei pasniegts Triju zvaigžņu ordenis, bet 2013. gadā viņa uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā.

2016. gada 9. maijā pirmizrādi piedzīvoja par Birgeri uzņemtā režisores Lienes Laviņas-Kalnaellas dokumentālā filma "Tev, Rūķi!".

Ruta Birgere dzimusi Rīgā, 1924. gada 7. maijā. Pēc Drāmas (tagad Nacionālā) teātra studijas beigšanas gadu nostrādājusi Drāmas teātrī (1948-49). Valmieras Drāmas teātrī aktrise strādājusi kopš 1950.

Kā vēstīts Valmieras drāmas teātra mājaslapā, aktrise bijusi malka, sievišķīga māksliniece, kas saviem jaunības laika tēliem piešķīra lirisku smeldzi un apvaldītu temperamentu, bet pēdējo gadu lomās burtiski kūsā no enerģijas, asprātības un viegluma, kāds raksturīgs tiem, kas zina ko vairāk gan dzīvē, gan mākslā.

Birgere tiek mīlēta ne tikai savas intelektuāli aristokrātiskās izcelsmes dēļ, jo tēvs viņai rakstnieks Jēkabs Birgers, bet māsa Ieva Lase kļuva par lielisku franču valodas tulkotāju, vienu no franču grupas dalībniecēm, - viņa ir no tiem darba rūķiem, kas vismazāko uzdevumu izpilda ar vislielāko pienākuma sajūtu un uzmanību. Kā Rogožina Mātes lomā, kur viņai atveltīts gandrīz vai tikai gājiens pār skatuves tiltu ar svecīti rokās, vai izrādē "No saldenās pudeles", kur Felikss Deičs tieši viņai sacerēja Vecmāmiņu, kas ir Mazbērzu sētas klusējošais labais gariņš.

2014. gada 7. maijā savu 90. dzimšanas dienu Birgere svinēja, spēlēdama Večiņu izrādē "Gribu, bet baidos" - lomu, kas uzdod īsto toni visam iestudējumam.

Ruta Birgere ir Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere (2009). 2013.gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā.