28. novembrī pie Saeimas veselības aprūpes darbinieku protesta akcijā piedalījās aptuveni 2000 iedzīvotāju, bet akcijas izskaņā Centrālajā vēlēšanu komisijā tika iesniegts ierosinājums par Saeimas atlaišanu. Mediķu arodbiedrība arī ir izteikusi neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV).

Ap plkst. 10.40 pie Saeimas bija pulcējušies aptuveni 150 cilvēku. Iespēju runāt ar mediķiem izmantoja gan atsevišķi koalīcijas, gan opozīcijas deputāti.

Vairāki ārsti uz pasākumu ieradušies ar Latvijas karogiem. Netālu no Saeimas arī uzstādīta neliela skatuve jeb paaugstinājums ar mikrofoniem un skandām.

Akcija tiek rīkota, jo Saeima 14. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020. gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro.

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas. 

Sākotnēji mediķu algām tika plānots piešķirt 42 miljonus eiro, tomēr, reaģējot uz nozares augošo neapmierinātību, tika pieņemts lēmums pārskatīt iepriekš atbalstītās prioritātes. Pārskatot nākamā gada prioritātes, kā arī aktualizējot valsts uzņēmumu un centrālās bankas peļņu, izdevies rast vēl 18 miljonus eiro, tādējādi kopumā mediķu algām nākamajā gadā nodrošinot aptuveni 60 miljonus eiro.

Arī iepriekš rīkotā mediķu protesta akcija "Viena diena bez ārstniecības personāla" nenesa vēlamos rezultātus, un lai gan akcijā piedalījās aptuveni 4000 medicīnas darbinieku, studentu un iedzīvotāju, joprojām netika panākta garantija par atalgojuma prasību izpildi.

Foto: Veselības aprūpes darbinieku protesta akcija