15. aprīlī pasauli pāršalca ziņa, ka deg viens no visu laiku ievērojamākajiem kultūras pieminekļiem - Parīzes Dievmātes katedrāle. Ar liesmām cīnījās simtiem ugunsdzēsēju, un ugunī sabruka katedrāles tornis un iebruka tās jumts. Vairāk nekā pusgadu pēc traģēdijas ugunsgrēka iemesli joprojām nav zināmi.

Ugunsgrēks izcēlās plkst. 18.18 pēc Parīzes laika, tomēr vairāku neveiksmīgu apstākļu dēļ ugunsdzēsēji tika informēti tikai 18.51. 10 minūtes vēlāk ieradās pirmās glābēju brigādes.

Elpu aizturējuši, nelaimei sekoja gan Francijas, gan visas pasaules mediji. Parīzieši šausmās noskatījās, kā deg 850 gadus vecais gotikas piemineklis.

Liesmu dzēšanā iesaistījās vairāk nekā 400 ugunsdzēsēji, kamēr vēl 100 cilvēki izveidoja dzīvo ķēdi, kas no katedrāles palīdzēja iznest dažādus mākslas darbus un vērtslietas. 

Plkst. 20.30 ugunsdzēsēji pārstāja centienus apdzēst degošo jumtu, un savus pūliņus veltīja torņu saglābšanai. Liesmās sabruka katedrāles torņa smaile un iebruka tās jumts, tomēr plkst. 21.45 ugunsdzēsējiem izdevās ugunsgrēku ierobežot.

Līdzjūtību francūžiem izteica gan neskaitāmi valstsvīri, gan reliģiskie līderi. Francijas prezidents Emanuels Makrons jau dienu pēc traģēdijas solīja, ka katedrāle tiks atjaunota piecu gadu laikā un tā būs vēl skaistāka nekā jebkad agrāk.

Foto: Ugunsgrēka postījumi Parīzes Dievmātes katedrālē

Vairākas publiskas personas neilgi pēc traģēdijas solīja, ka ziedos miljonus katedrāles atjaunošanai, tomēr 14. jūnijā - divus mēnešus pēc nelaimes - no solītajiem 850 miljoniem saziedoti bija tikai 80, turklāt lielākā daļa naudas nebija nākusi no bagātniekiem.

Turklāt naudas trūkums nebija vienīgais drauds katedrālei. 2019. gada vasarā visā pasaule tika novērotas rekordaugstas temperatūras, kas varēja kaitēt arī katedrālei.

"Lai arī pagājušas simts dienas pēc ugunsgrēka, karstums turpina vājināt katedrāles struktūru. Tā kā būve vēljoprojām nav līdz galam stabilizēta, pastāv liels risks, ka varētu turpināties būves brukšana," 26. jūlijā franču izdevumam "Le Figaro" paziņoja par Francijas vēsturisko objektu restaurāciju atbildīgais arhitekts Filips Vilnjefs.

Katedrāle par laimi nesabruka, tomēr tās atjaunošanas darbi ne tuvu nav pabeigti. 16. jūlijā Francijas parlaments nolēma, ka katedrālei jātiek atjaunotai, tomēr jautājums, kā izskatīsies atjaunotā dievnama smaile, joprojām ir neskaidrs.

Šie Ziemassvētki būs pirmie vairāk nekā 200 gadu laikā, kad Parīzes Dievmātes katedrālē nenotiks Ziemassvētku mise.