2019. gada martā pasauli pāršalca ziņa, ka kāds piecdesmit vienu gadu vecs nirējs Rainers Šimpfs no Dienvidāfrikas republikas izdzīvojis pēc tam, kad valis viņu bija sagrābis kopā ar sardīnēm.

Šimpfs vada uzņēmumu "Dive Expert Tours", kas organizē niršanu profesionāļiem un amatieriem. Tūristi kopā ar Šimpfu var novērot dažādus zemūdens iemītniekus. Kad notika negadījums, Rainers kopā ar nirēju  kompāniju filmēja sardīņu nārstu Elizabetes ostā uz austrumiem no Keiptaunas. 

Nirēji atradušies aptuveni 40 kilometrus no krasta, kad jūra pēkšņi sāka burbuļot. No ūdens iznira milzīgs valis un norija Šimpfu kopā ar zivīm. 

Komentējot situāciju telekanālam "Barcroft TV", nirējs pastāstīja, ko jutis tajā brīdī. Pēc viņa vārdiem, kaut kas milzīgs aizsedza gaismu, bet ar gurnu viņš sajutis tvērienu. Šimpfs juta, ka atrodas vaļa mutē, un saprata, ka joslvalis grasās iegrimt dziļumā, paraujot viņu līdzi. 

Beigu galā pieredzējušais nirējs, kurš ar niršanu nodarbojas teju 15 gadus, nomierinājās un spēja izrauties no vaļa mutes. 

Joslvaļi sastopami visos okeānos mērenos un tropiskajos platuma grādos. Šie vaļi spēj ienirt 300 metru dziļumā un sasniedz 14 metru garumu.