Peldētājs, raidījuma vadītājs, reklāmas seja un aktieris. Ar šādu karjeras rezumē 19 gadu vecumā var lepoties retais. Francijas paralimpietis Teo Kurins, kurš jau agrā bērnībā daļēji zaudēja visas četras ekstremitātes, ir spējis sasniegt to visu un vēlas izmainīt apkārtējo uzskatus par invaliditāti.

Smaga slimība jau agrā vecumā

Teo Kurins ir dzimis 2000. 21. aprīli Lunevillā. Jaunities ir Francijas paralimpiskās peldētāju komandas biedrs.

Kurins ir zaudējis daļu no visām četrām ekstremitātēm. Kad sportistam bija tikai seši gadi, viņam tika konstatēta ļoti reta slimība, kas sabiezina cilvēka asinis un noved pie audu atmiršanas. Lai glābtu bērna dzīvību, ārstiem nācās līdz ceļgaliem amputēt viņa kājas un teju līdz pleciem arī rokas.

Sportists atklāja, ka vairs neatceras laiku, kad viņam bija visas ekstremitātes. Bet jaunais sportists nav pazaudējis dzīves prieku. 

Piedalīšanos paralimpiskajās spēlēs viņš atcerējās ar apbrīnu. "Kad pirmo reizi izkāpu no lidmašīnas un sapratu, ka esmu Brazīlijā, biju sajūsmā. Būt olimpietim vien 16 gadu vecumā ir kaut kas īpašs."

Riodeženeiro Olimpiādē Kurins bija jaunākais Francijas delegācijas pārstāvis. Šobrīd sportistam priekšā ir vēl gara karjera, bet viņš pats atzīst, ka ar ūdeni ne vienmēr ir bijis draugos. "Es ienīdu ūdeni. Kad skolā bija ekskursijas uz baseinu, es nebraucu līdzi pārējiem, jo man bija bail," ironiskās bērnības bailes no ūdens pieminēja Kurins.

Bailes ātri pārtop par mīlestību

Kurina nostāja pret ūdeni mainījās, kad viņš satika francūžu paralimpieti Filipi Kroizonu, kurš arī bija daļēji zaudējis visas ekstremitātes. Kroizons kļuva slavens ar savu peldējumu pāri Anglijas kanālam 2010. gadā.

Šī tikšanās Kurinam deva pārliecību, ka viņš var izdarīt jeb ko. Un, būdams tikai septiņus gadus vecs, Kurins bija izvēlējies savu nākotnes sporta veidu.

Kroizona, kurš tagad ir tuvs Kurina ģimenes draugs, iedvesmots jaunais censonis pavisam ātri atrada mīlestību pret peldēšanu. "Kad esmu ūdenī, man ir sajūta, ka mana invaliditāte ir pagaisusi. Man nav protēžu, ratiņkrēsla. Esmu tāds pats kā citi."

Kurins jau uzreiz parādīja ievērojamu potenciālu, līdz ar to, pienāca arī mirklis, ka, lai spertu nākamo pakāpienu karjerā, bija jādodas prom no mājām. Jaunais sportists devās dzīvot uz Nansī pilsētu, kas atradās 500 kilometru attālumā no viņa mājām, lai dzīvotu un trenētos kopā ar citiem jauniem sportistiem.

Kurins atzina, ka dzīve prom no ģimenes bijusi sarežģīta. "No sākumu biju nedaudz noskumis, bet ātri pieradu pie jaunās dzīves. Es gribēju būt čempions un zināju, ka man vajadzēs iet cauri daudz kam, lai par tādu kļūtu."

Pavisam nesen Kurins atgriezās no Londonas, kur parapeldēšanas čempionātā izcīnīja bronzas medaļu. Viņa pašreizējais mērķis ir kvalificēties Tokijas olimpiskajām spēlēm, bet jaunietim ir arī ilgtermiņa mērķis: "Es vēlos izmainīt uzskatus par invaliditāti," minējis Kurins.

Ar smaidu un daudzpusību Kurins aktīvi izplata savu vēstījumu

Peldētāja misijas galvenā sastāvdaļa ir publicitāte. "Kad cilvēks ar relatīvi smagu kondīciju kā es nekautrējas piedalīties foto sesijās un filmējas, es domāju, ka tas apkārtējai pasaulei nodod spēcīgu ziņu." 

"Šeit, Francijā mēs vēl esam ļoti tālu no tā, lai pieņemtu cilvēkus, kuri ar kaut ko atšķiras. Mans mērķis ir to izmainīt," sacījis Kurins.

Jaunais sportists ir plaša profila speciālists, jo regulāri filmējas arī Francijas seriālā "Vestiaires" (Ģērbtuves). Seriāls fokusējas uz to kā dzīvo un trenējas peldētāji ar invaliditāti. 

Šajā seriālā Kurins spēlē "Teo" lomu. Viņa tēls ir iedomīgs, dusmu pilns un regulāri mēģina negatīvi ietekmēt citus kolēģus.

"Man patīk filmēties, jo šis seriāls arī nav pārāk nopietns un tā ir lieliska iespēja, tā teikt, izkāpt no savas ādas, jo Teo tēls vispār nelīdzinās man. Mans otrais sapnis ir kādu dienu kļūt par aktieri," neslēpa sportists.

Papildus sportam un seriālam, Kurins ir arī raidījuma "Magazine de la santé" (Veselības Žurnāls) komentētājs. Šajā raidījumā Kurins diskutē par to kā sports palīdz pārvarēt dzīves grūtības.

Pārliecība un humors ir sportista stiprākās puses

Kurina pēdējais ieraksts karjeras rezumē ir modeļa darbs. Septembrī sportists parakstīja līgumu ar vīriešu kosmētikas līniju "Biotherm". Pirmo reizi Francijas vēsturē persona, kurai daļēji amputētas visas četras ekstremitātes, ir mārketinga kampaņas centrālā persona. Peldētāja kolēģis un otra uzņēmuma reklāmas seja ir neviens cits kā slavenais futbolists Deivids Bekhems.

Video: Reklāmas video rullītis ar Teo Kurinu

Šobrīd Kurins kopā ar diviem citiem parasportistiem dzīvo Višijas pilsētā un trenējas vietējā akadēmijā. Papildus visām iepriekšminētajām aktivitātēm, jaunajam francūzim atliek laiks arī, lai veiksmīgi kārtotu eksāmenus skolā.

"Mēdz būt sarežģīti atrast laiku visam, ko daru. Man ir paveicies ar lielisku komandu, kas perfekti organizē manu dienas kārtību," par savu ikdienu izteicās Kurins.

Intervijas noslēgumā sportists, turēdams karstu tējas tasi, demonstrējis arī savu komisko pusi. "Cilvēki, kuriem ir amputēta kāda ķermeņa daļa, ir mazāk jūtīgi pret aukstumu. Amputē savas ekstremitātes un nejūti aukstumu. ievadi kodu TEOKURINS un saņem 50% atlaidi. Redziet, man ir arī komiķa nākotne," smejoties piebildis Kurins.

"Invaliditāte manā dzīvē nav barjera. Es ceru, ka spēju iedvesmot bērnus visā pasaulē," sarunu noslēdzis Kurins.