Latviešu vīrietis Kārlis Bardelis, kurš piepilda savu sapni, apceļojot pasauli airu laivā, "Facebook" tiešraidēs un citos formātos 2019. gadā bieži dalījies savos jaunākajos piedzīvojumos. Piemēram, 28. augustā viņš pametis Madangu Papua-Jaungvinejā, kur, izrādās, mēdz uzdarboties pirāti.

Publicētajā video Bardelis vēl atrodas netālu no ostas pilsētas. Ceļu uz Āziju viņš bija uzsācis nedaudz pirms saullēkta, kam par iemeslu bijis arī drošības jautājums.

"Mazliet te pirāti uzdarbojas," Bardelis saka video ar sev raksturīgo pozitīvismu. Pirms dažām nedēļām reģionā bijis kāds incidents, kura detaļās gan vīrietis neiedziļinājās. Tāpat pasaules apceļotājs pastāstījis, ka vairākas dienas pirms došanās ceļā vietējie iedzīvotāji viņam jautājuši, cikos viņš plāno sākt savu braucienu un kurā virzienā dosies. Tas licis būt nedaudz piesardzīgam.

Atbildot uz jautājumu, kas viņam pietrūkstot, Bardelis atbildēja, ka jūtas piepildīts. Viņš dodoties jaunā piedzīvojumā, un šī sajūta radot pacilājuma sajūtu.

Kad pasaules apceļotājam jautāja, kad viņš būs mājās, viņš atbildēja: "Es visu laiku esmu mājās!" Latvijā Bardelis solīja būt uz Ziemassvētkiem. Sniegam viņš neesot pieskāries jau divus gadus.

Video Bardelis arī dalījies ar to, kā viņam klājas ceļojuma laikā. Piemēram, viņu pārsteidzot, ka cilvēki brīžiem nesaprotot - okeāna vidū telefonam nav zona. Bardelis bija pārsteigts, ka var turpināt "Facebook" tiešraidi kilometru no krasta, un pastāstīja, kā viņš sniedz informāciju par savām gaitām, kad atrodas okeāna vidū.

Par savām gaitām pasaules apceļotājs paziņo ar satelīta telefona palīdzību. Bardeļa tuvinieki savukārt to publicē sociālajos tīklos un reizēm ilustrē ar kādu attēlu, kas gan uzņemts un nosūtīts jau iepriekš.

"Manu laivu spēcīgi atspārdīja haizivis"

Pēc ilgas un smagas airēšanās no Papua-Jaungvinejas uz kādu Āzijas valsti decembra sākumā Bardelis iestrēdzis nelielā Indonēzijas salā.

Tagad ir sākusies lietus sezona. Lietus līst jau piecas dienas, stāstīja Bardelis.

Viņam esot bijušas problēmas ar laivu, taču vietējie iedzīvotāji labprāt viņam palīdzējuši to salabot. Kārlis stāstījis, ka haizivis viņa laivu spēcīgi atspārdījušas.

Arī nonākšana līdz salai neesot bijis nekāds vieglais darbiņš - visu laiku esot valdījis pastāvīgs pretvējš, kas airēšanu padarījis ļoti smagu. Ja arī ir tas pretvējš, pa dienu es varu paairēt un lēnām kustēties, bet nu naktī, kad eju gulēt, tad mani atkal pūš atpakaļ un nes atpakaļ uz austrumiem."

Apstākļu dēļ viņš bija spiests piestāt pirmajā salā, kas gadījusies pa ceļam, bet arī tas neesot bijis viegli. Piestāšana krastā esot patiess izaicinājums rifu un vēja dēļ, stāstījis Kārlis.

"Man nebija spēka ne parunāt, ne ēst uztaisīt, vienkārši atkritu un gulēju, kamēr atguvu spēkus," atklāja ceļotājs.

Vēlāk viņš esot atguvies un vietējie iedzīvotāji viņu aprūpējuši, kā arī imigrācijas dienests esot vīrietim atļāvis salā uzturēties līdz 12. decembrim. Kārļa piestāšana aprakstīta arī vietēja ziņu portālā.