Dānija nodrošinās Sīrijas ķīmisko ieroču transportēšanu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Dānija sniegs ieguldījumu Sīrijas ķīmisko ieroču transportēšanā, kā arī nodrošinās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) delegācijas vadības apsardzi, piektdien pavēstīja Dānijas attīstības ministrs Kristians Frīss Bahs.

«ANO sazinājusies ar Dāniju par aizsardzības personāla nosūtīšanu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas delegācijas līderiem,» skaidroja ministrs. «Mēs esam saņēmuši arī lūgumu dot ieguldījumu jūras transporta nodrošināšanā, ko mēs arī vērtējam ļoti pozitīvi.»

«Tas ir nozīmīgs ieguldījums ķīmisko ieroču iznīcināšanā Sīrijā,» viņš piebilda.

Pēc Dānijas Ārlietu ministrijas pārstāvja teiktā, Kopenhāgena ANO lūgumu saņēmusi trešdien.

LETA jau vēstīja, ka Vašingtona sazinājusies ar vairākiem ASV sabiedrotajiem, tostarp Beļģiju un Franciju, cerot uz to palīdzību Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanā.

«Amerikāņi oktobra sākumā rīkoja izpētes darba sanāksmi ar Beļģiju, Norvēģiju, Franciju un Albāniju, lai noskaidrotu, kādas iespējas katrai no tām varētu būt attiecībā uz ķīmisko ieroču apstrādi,» skaidroja Beļģijas Ārlietu ministrijas pārstāvis. «Oficiāls lūgums neizskanēja, tā vairāk bija kontaktu veidošana, lai uzzinātu par iespēju apmēru.»

Saskaņā ar septembrī pieņemto ANO Drošības padomes 2118.rezolūciju līdz 30.jūnijam ir jāiznīcina viss Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāls - aptuveni 1000 tonnu.

Tikmēr Norvēģija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka tā nevarēs atsaukties ASV lūgumam un nevarēs atļaut tās teritorijā iznīcināt Sīrijas ķīmiskos ieročus, jo ieroču iznīcināšanai atvēlēts pārāk īss laiks.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanas operāciju uzrauga Hāgā bāzētā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Organizācijai līdz 15.novembrim jāizstrādā plāns Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanai.

«Tieši tad būs nepieciešama starptautiskā palīdzība, un tādēļ ASV sazinās ar saviem sabiedrotajiem, un ne tikai ar sākotnēji minētajām četrām valstīm,» šonedēļ skaidroja Beļģijas Ārlietu ministrija.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu