Vai Latvijas augstskolu diploms būs «metams miskastē»?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

«Pamanīju, ka «Facebook» dažādās grupās aktīvi piedāvā rakstīt dažāda līmeņa noslēguma darbus par maksu citu vietā. Īpaši aktīvi iepriekšējā gada nogalē un šogad janvārī. Vai tas ir likumīgi?» Portāls TVNET skaidroja, kā īsti ir.

«Pievērsu uzmanību augstskolām RTU, LU un Stradiņa universitātei tai pašā «Facebook», bet reakciju neredzēju un atbildes nesaņēmu,» pauž vēstules autors.

«Ar tādām aktivitātēm drīz Latvijas augstskolu diploms paliks bezvērtīgs un miskastē izmetams, jo diplomus saņems pat tādi, kuri nespēj paši uzrakstīt noslēguma darbu. Vai tā nav krāpšana?» savā viedoklī dalījās portāla TVNET lasītājs.

RSU Komunikācijas departamenta direktors Edijs Šauers sarunā ar portālu TVNET norāda, ka kopumā augstskolas neatbalsta šādu pakalpojumu pirkšanu, uzsverot, ka visupirms tā ir katra studējošā paša atbildība, goda un morāles jautājums.

Tāpat pastāvot vairāki līdzekļi pārbaudījumu un testu veidā, kas palīdz papildus pārliecināties par studenta godīgumu un to, vai studiju gala darbs tapis, balstoties tikai uz paša spēkiem.

Pirkt augstskolas gala darbu autoru pakalpojumus esot liels risks, kurš neatmaksājas, pauda Šauers.

Komentējot ss.com interneta vietnē publicētos sludinājumus ar piedāvājumiem par maksu uzrakstīt dažāda veida studiju darbus, Šauers norāda, ka, iespējams, studenti šādā veidā mēģina piepelnīties, bet citi to savukārt cenšas izmantot.

«Tomēr augstskolas to noteikti neatbilsta,» viņš uzsver.

Tikmēr raidījuma «LNT Ziņu TOP 10» izpētītais liecina, ka sludinājumos internetā nekontrolēti plaukst un zeļ bakalaura un maģistra darbu pārdošanas bizness – studentiem darbus raksta gan organizētas komandas, gan kāds juridiskais birojs, gan arī pasniedzēji, vēstīja Skaties.lv.

Izliekoties par socioloģijas studentu, kuram vajadzīga teorijas daļa bakalauram, raidījuma žurnālists zvanīja uz dažu sludinājumu norādītajiem numuriem. Summas ir no 400 eiro līdz pat 800 eiro. Cena par katru lappusi – no 12 eiro līdz 25 eiro.

Lai arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) zinot par šādiem sludinājumiem, ne tā, ne arī Augstākās izglītības padome (AIP) neesot lūgusi policijai noskaidrot pasniedzēju iesaisti šajā morāli netīrajā biznesā.

IZM skaidro, ka tas nekur nav definēts kā pārkāpums, tā ir komercdarbība un nevar pret to vērsties ar sankcijām.

No studenta puses plaģiātisms tradicionālajā izpratnē tas nav, un arī ne autortiesību un blakustiesību pārkāpums, jo vienošanās starp studentu un darbu rakstītāju ir konfidenciāls pirkums.

Arī pakalpojuma sniedzējs likumu nepārkāpj, jo šāda likuma, kas aizliegtu tirgot akadēmiskos darbus, nemaz nav.

AIP to sauc par krāpniecību, bet šā brīža Krimināllikuma piemērošana akadēmisko darbu pārdošanai nekādu rezultātu, visticamāk, nedotu.

Izglītības un zinātnes ministrijā informēja, ka «saskaņā ar Augstskolu likuma 5. panta 2.1. daļas 3. punktā noteikto augstskolas īsteno savas iekšējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmas».

Minēto sistēmu ietvaros tiek izveidoti un publiskoti tādi studējošo sekmju vērtēšanas kritēriji, nosacījumi un procedūras, kas ļauj pārliecināties par paredzēto studiju rezultātu sasniegšanu.

Līdz ar to tā esot katras augstskolas atbildība sistemātiski izvērtēt studējošo iegūto zināšanu un kompetenču atbilstību katrā studiju kursā noteiktajām prasībām, informēja ministrijā.

Augstskolas ar plaģiātismu cīnās, izmantojot arī vienotās datorizētās plaģiāta kontroles sistēmas.

Kopš 2015. gada pavasara Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāji izmanto «Turnitin» antiplaģiātisma un darbu elektronisko labošanas un vērtēšanas sistēmu, kas savā pakalpojumu sfērā tiek uzskatīta par šobrīd modernāko pasaulē, teikts RSU mājaslapā.

Turnitin rīks nodrošinot pilnu darbu iesniegšanas, labošanas, satura oriģinalitātes (plaģiātisma) noteikšanas un iesniegto darbu atpakaļ atgriešanas pakalpojumu.

RSU pievienojusies arī vienotajai starpaugstskolu datorizētajai plaģiāta kontroles sistēmai, lai atvieglotu docētāju darbu studiju kvalitātes nodrošināšanā un palīdzētu meklēt neoriģinālu saturu studentu noslēgumu darbos.

RSU studiju iekšējās kārtības noteikumos tāpat minēts, ka studenta pienākums ir «akadēmiskā studiju procesa ietvaros nepieļaut plaģiātismu vai jebkāda cita veida autortiesību vai blakus tiesību neievērošanu».

Tāpat arī RSU studiju līgumos ir punkts par plaģiātisma aizliegumu, teikts mājaslapā rsu.lv.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Tad ziņo par to un laimē divas biļetes uz kinoteātri «Multikino»!

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu