Iespaidīgs skaitlis: Latvijas iedzīvotāji mēnesī apēd 350 tonnas pelmeņu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Laika trūkums, pieņemama cena vai garšu salikums - šie ir iemesli, kāpēc nereti savai maltītei izvēlamies tieši pelmeņus. Taču šobrīd pie veikalu vitrīnām pārņem apjukums, jo izvēle ir pārāk liela. Kurus izvēlēties? Pagājušajā nedēļā tepat Latvijā, Jelgavā tika atklāta jauna pelmeņu ražošanas līnija, kas ar saldētajiem produktiem apgādās gan vietējo, gan arī kaimiņu tirgu. Jautājām uzņēmuma pārstāvjiem par pelmeņu kvalitātes kritērijiem, apjomu, ko latvietis spēj apēst, un ieguvumu no atvērtās ražošanas līnijas.

Uz dažiem Saimnieces jautājumiem atbildēja gaļas pārstrādes uzņēmuma «HKScan Latvia» pārstāvji.

Saimniece: Vai esat veikuši aptauju par apjomu, cik daudz latvieši ēd pelmeņus no kopējā patērētā pārtikas produktu klāsta? Un cik liela daļa ir pelmeņi no kopējā pusfabrikātu patēriņa?

Pelmeņiem ir nozīmīga loma saldēto produktu kategorijā, un tas ir vispopulārākais saldētais produkts Latvijā. Saskaņā ar mūsu pārdošanas datiem Latvijas iedzīvotāji mēnesī patērē apmēram 350 tonnas pelmeņu.

Foto: Jānis Škapars/Tvnet

S: Kādi ir kritēriji, lai teiktu, ka pelmeņi ir kvalitatīvi?

  • Pirmkārt, jāaplūko produkta iepakojums veikalā. Ja iepakojumā ir sniega vai ledus kārtiņa, tas nozīmē, ka produkts ir atkausēts un sasaldēts vairākas reizes.
  • Ja pelmeni pārgriež uz pusēm un tajā esošā gaļa ir pelēka, tas nozīmē, ka iepriekš izmantota sasaldēta gaļa. Ja pelmenī izmantotā gaļa ir svaiga, tad tā ir sarkanīgā, «gaļīgā» krāsā un tas būs garšīgāks.
  • Ja, vārot pelmeņus, tajos esošā gaļa sarūk, tas nozīmē, ka pelmeņos esošajā gaļā ir daudz tauku un daudz ūdens un tā nav pārāk laba.
  • Tāpat pircējiem noteikti būtu jāaplūko produkta satura apraksts - jo tauku saturs mazāks, jo vairāk pelmenī ir liesas gaļas.
  • Svarīgi arī ņemt vērā – jo plānāka ir pelmeņa mīklas kārtiņa, jo vairāk gaļas tajā ir.

S: Vai ir kāds ieteikums vai ierobežojums - cik bieži būtu vēlams ēst pelmeņus?

Pats svarīgākais ir ēst sabalansētas maltītes, kas bagātas ar dažādām uzturvielām, piemēram, pelmeņus vajadzētu ēst kopā ar dārzeņiem. Par biežumu – tas atkarīgs no personas vēlmēm un ieradumiem, taču, protams, katrai maltītei vajadzētu būt citādākai un nesastāvēt tikai no viena produkta.

S: Prezentējot savu produkciju, minējāt, ka pelmeņus var pasniegt ar piedevām vai mērcēm; vai varat nosaukt šos papildinājumus?

Tas noteikti ir katra cilvēka gaumes jautājums, jo pelmeņi var tikt pasniegti visdažādākajos veidos. Piemēram, pelmeņus var ēst ar zaļumiem – dillēm, lociņiem utt. Tāpat tradicionāls un ļoti populārs veids ir tos ēst kopā ar krējumu, bet šajā gadījumā noteikti būtu labāk izmantot liesāku krējumu, lai maltīte nebūtu pārāk trekna.

Foto: Jānis Škapars/Tvnet

S: Vai ar konkrētās ražotnes atvēršanu ir radītas arī jaunas darba vietas? Ņemot vērā, ka pelmeņu ražošanas iekārtas ir automatizētas, cik cilvēku ir nepieciešams, lai uzraudzītu šo procesu (no - līdz)?

Pašlaik šo procesu uzrauga 21 darbinieks, kas strādā divās maiņās. Protams, kad ražošanas apjomi palielināsies, būs nepieciešams šo darbinieku skaitu palielināt. Kopumā Jelgavas ražotnē pašlaik ir sešas brīvas darba vietas.

S: Jaunās ražošanas līnijas atvēršanā ir ieguldīti lieli līdzekļi; kādu ieguvumu šāds investīciju apjoms uzņēmumā dod Jelgavas pilsētai un Latvijai?

Šis ieguldījums ir nozīmīgs visai mūsu valsts tautsaimniecībai, jo palīdz paaugstināt ražošanas un eksporta apjomus. Tāpat ieviestās tehnoloģijas sniedz iespēju piedāvāt pircējiem inovatīvus produktus, kuru pagatavošanā izmantotas jaunas un interesantas receptes. Piemēram, jaunā ražošanas līnija ļauj ražot pelmeņus ar plānāku mīklas kārtiņu, vairāk un dažādu veidu pildījumu (izmantojot tikai svaigu gaļu, dārzeņus, mērces utt.).

Foto: Jānis Škapars/Tvnet

Oficiālajā atklāšanas pasākumā piedalījās arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš kopīgi ar Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāju Andri Rāviņu uzņēmuma «HKScan Latvia» prezidentam no Somijas Jari Latvanenam izteica priekšlikumu - ņemot vērā, ka Jelgava ir studentu pilsēta un bieži jauniešu ēdienkartē ir iekļauti pelmeņi, tad, iegādājoties šos saldētos produktus veikalā un uzrādot studentu apliecību, tiktu piešķirta noteikta atlaide. Cerams, šāds priekšlikums tiks apsvērts un, studentiem par prieku, ņemts vērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu