100 dabas brīnumi: #61 Romantiskais industriālisms Anfabrikas klintīs

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gatavojoties Latvijas simtgadei, mēs, «25 Wolves» komanda, esam apņēmušies ik nedēļu pastāstīt un parādīt kādu no Latvijas dabas brīnumiem. Pēdējo gadu laikā esam centušies katru brīvu brīdi pavadīt Latvijas mežos, pļavās un purvos. Esam sakrājuši milzum daudz stāstu, bilžu un video par piedzīvoto, un vienubrīd sāka šķist, ka tā būtu laba ideja – padalīties ar tiem, kam tas varētu būt interesanti.

Pa ceļam uz Līgatni sāk pamatīgi snigt, turklāt stiprā vēja dēļ tas krīt gandrīz paralēli zemei, atstājot aiz kokiem nenosnigušus laukumus kā garas ēnas. Stiprā snigšana ir aizslaucījusi cilvēkus, un Līgatnes ielas ir gandrīz tukšas. Bērnībā Līgatnē mani interesēja tikai dabas takas ar neredzamajiem lūšiem, smakojošajām mežacūkām un sumbriem, uz kuriem biju gatavs skatīties bezgalīgi. Šoreiz mūs interesē Anfabrikas klintis, kurām parasti ceļotāju plūsma iet secen.

Anfabrikas klinšu alas ir veidotas kā noliktavas un pagrabi papīrfabrikas vietējo iedzīvotāju vajadzībām. Kādreiz cariskajā Krievijā godalgotajā papīrfabrikā ražoja augstākās kvalitātes produkciju, saņēma atļauju likt uz papīra cara zīmogu, kas ļāva to izmantot arī valsts oficiālo dokumentu ražošanā. Papīrfabrika ir piedzīvojusi daudzas pārmaiņas, degusi, tikusi izvesta uz Krieviju, Latvijas pirmās brīvvalsts laikā par valsts naudu un iedzīvotāju ziedojumiem atjaunota. Tad atguvusi slavu un 30. gados ražoja jau 100 dažāda veida papīru.

Tomēr vairāk par šo spožo rūpnīcas slavu mani saviļņo apkārtnes romantiskā noskaņa. Klintīs izcirstie logi, kas atgādina Turcijas Kapadokijas ainavas. Rodas sajūta, ka alas ir apdzīvotas un katrā no tām ir kāds noslēpums. Apburošā Līgatnes upe, kas, neko nenojauzdama, plūst gar ainaviskām smilšakmens klintīm, līdz tiek sadalīta uz pusēm. Viena aizlēkšo pa krācēm, otra rāmi šūpo gulbju pārīti un pīļu barus. Dzelzs tiltiņi, kas nosaukti Eižena un Vilhelmīnes vārdā un atgādina par laikiem, kad rūpnīcas īpašnieki bija ne tikai guvuši labumu no dabas, bet arī saveduši kārtībā apkārtni un radījuši piemērotus dzīves apstākļus saviem darbiniekiem.

Izrādās, ka pie Anfabrikas klintīm ir notikusi leģendārās 1985. gadā veidotās mākslas filmas «Sprīdītis» uzņemšana. Te tika filmēta epizode, kurā princese Zeltīte pārliecina raganu iesaistīties afērā pret Sprīdīti un ragana veic izteiksmīgu buršanās rituālu. Anfabrikas klintis ne tuvu nav vienīgais Latvijas filmās redzamais dabas brīnums. Veczemju klintis, Raganu katls, Ērgļu klintis un Zvārtes iezis, kurš ir ticis pat vairākās filmās, ir tikai daži no šādiem piemēriem.

Izmantotie avoti - http://www.visitligatne.lv/

Sekot līdzi «25 Wolves» komandas aktivitātēm iespējams:

«Facebook»

«Instagram»

Mājaslapā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu