Blogeris pēta: kas slēpjas baltajās pudelītēs par kosmisku cenu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.pipars.lv

Vai jaunais kulinārijas blogeris Rojs Puķe būs atklājis kaut ko mums ilgi slēptu vai arī acīmredzamo, kurā nebijām iedziļinājušies? Rojs savā blogā www.pipars.lv šoreiz pētīja mazo raudzēto piena produktu pudelīšu saturu. Secinājums, visticamāk, būs pārsteigums lielai daļai. Interesanti, ka dienā, kad Pipars.lv publicēja savu pētījumu, Lakto dažas stundas vēlāk savā Facebook lapā ievietoja aptauju par to, vai Lakto produkcijā samazināt cukura daudzumu.

Lūk, arī Pipars.lv tests!

Es ļoti bieži veikalā ņemu kādu no šīm pudelītēm, jo šie produkti pastiprina imunitāti un tas taču ir labi. Un ļoti bieži aizdomājos: kuru tad īsti izvēlēties? Mamma parasti saka, ka starpības nav un lai es ņemu to, kas garšo. Nu kā tad nav? Reklāmās saka, ka katrā pudelītē ir kas īpašs. Katrā dažādas vērtīgās baktērijas, tātad dažādiem mērķiem! Viens produkts pastiprina imunitāti, otrs uzlabo mikrofloru, cits labs zarnu traktam un visādi citādi labs veselībai. Nu ir taču tā?!

Uzreiz atzīšos, šo testu man palīdzēja uzrakstīt vecāki. Nē, nav jau tā, ka es nevarētu uzrakstīt, bet es vairāk par garšām, par smaržu, par vienkāršo... Bet tā kā šoreiz mums ir svarīgi saprast, kurš no šiem produktiem ir veselīgāks, tad kopā papētījām informāciju un meklējām, ko Google saka.

Tātad!

Man ir trīs raudzēti piena produkti, visi tā vai citādi ar zemeņu garšu.

LAKTO ar zemeņu-rabarberu garšu, AS «Valmieras piens» (lakto.lv). Uz iepakojuma minēts, ka tas nesatur konservantus, cieti, bet satur vērtīgās acidofilās un bifidobaktērijas. Satur arī inulīnu un ieraugu. Tauku saturs - 1,8%, Kcal - 74 uz 100 g.

Baltais BALANCE ar zemeņu garšu, AS «Tukuma piens» (baltais.lv). Uz iepakojuma minēts, ka šis produkts satur 0,8% tauku un 3 vērtīgo baktēriju kompleksu (L.Paracasei, B. Lactis, L. Acidophilus). Vēl ir pieminēts ieraugs. Kcal - 83 uz 100 g.

Rasēns ar zemeņu-banānu garšu, AS «Valmieras piens». Šis produkts satur acidofilās un bifidobaktērijas, dabīgus aromatizētājus, vitamīnus A, B6, B12 un D. Vēl ir pieminēti inulīns, kalcijs, plūšogu un melno burkānu sulas koncentrāts, ābolu ekstrakts un ieraugs. Tauku saturs - 1,7%, Kcal - 75 uz 100 g.

Rasēns pēc garšas man vairāk atgādināja kefīru, ar ļoti izteiktu banānu garšu un smaržu. Saldskābs, bet jūtama tāda kā zāļu piegarša. Šim piena dzērienam bija vislabākā smarža.

LAKTO arī vairāk līdzinās kefīram, krietni saldāks par Rasēnu, bet garša tāda kā miltaina. Smaržo pēc ieskābuša zemeņu kompota.

Baltais BALANCE ir vissaldākais no visiem un smaržo drīzāk pēc ķiršiem nekā pēc zemenēm.

Papētīju, kāpēc Baltais BALANCE ir vissaldākais. Izrādās, tas satur visvairāk cukura - 14,6 g un attiecīgi arī vairāk kaloriju, neskatoties uz to, ka satur mazāk tauku. Zini, kāpēc tā? Tāpēc ka samazināts tauku daudzums padara šo produktu mazāk garšīgu un, lai mums tas garšotu, ražotājs pievieno vairāk cukura. Zini, cik ir 14,6 g cukura? Tā ir kārtīga ēdamkarote ar kaudzi!

Viena šī mazā pudelīte satur pat vairāk nekā veselu karoti cukura!

Tāpēc ne vienmēr mazāks tauku saturs ir labāks!

Uz LAKTO pudelītes ir rakstīts, ka tas nesatur konservantus.

Patiesībā tas ir mārketinga triks - konservanti šeit vienkārši nav vajadzīgi, jo ar visām sliktajām baktērijām cīnās labās baktērijas.

Un, ja šādā dzērienā tu redzi kādu konservantu, tad zini - visas labās baktērijas ir nomirušas un veselībai nekāda labuma no šā dzēriena vienkārši nebūs.

Nu un tagad par galveno - par veselīgumu.

Rasēns sevi pozicionē kā «100% dabīgs raudzēts piena produkts. Tas satur vitamīnus, folijskābi un kalciju, kas ir tik ļoti nepieciešami ikvienam augošam organismam. Šie dzērieni, pateicoties sastāvā esošajām bifidobaktērijām BB-12 un acidofilām baktērijām LA-5, veicina gremošanas trakta normālu darbību un palīdz uzturēt un aizsargāt organismu no slimībām» - tā rakstīts mājas lapā. Visi labumi, ko satur Rasēns, ir 20-30% no dienas normas, toties cukurs ir 11,2 g - tās ir veselas divas tējkarotes! Salīdzinājumam piens un kefīrs satur 4,8 g - 4,5 g cukura un praktiski to pašu kalcija devu.

Baltais BALANCE satur 3 vērtīgo baktēriju kompleksu - L.Paracasei, B. Lactis, L. Acidophilus. L šajā gadījumā nozīmē Lactobacillus - tātad parastās laktobaktērijas. Šīs baktērijas satur gan mūsu organisms, gan lielākā daļa pienskābo produktu - kefīrs, krējums, jogurts...

Ar LAKTO ir līdzīgs stāsts. Neatkārtošos!

Ir viens bet... Mūsu organisms saņem šīs baktērijas pirmajās dzīves dienās ar mātes pienu. Pirmajā diennaktī kuņģis 100% piepildās ar bifido un lakto baktērijām un tādā veidā nosaka mūsu kuņģa un zarnu trakta veselību uz visu mūžu. Pēc tam, jau pieaugušajā dzīvē, to izdarīt ir grūtāk. Un ar jogurtiem un visiem šiem dzērieniem vien nepietiek. Kāpēc? Tāpēc ka visas olbaltumvielas koagulējas (baigais vārdiņš) vēl kuņģī un sadalās tievajās zarnās. Cik es sapratu, tad šis sarežģītais vārds nozīmē salipšanu, sarecēšanu, un tas nozīmē, ka visas labās vielas vienkārši sadalās ne tur, kur vajadzētu. Un otrs, visas šīs baktērijas (kuras mēs uzņemam ar dzērieniem) ir svešinieki, bet organisma imūnsistēma cīnās ar visiem svešiniekiem, vēl kamēr tie virzās lejā uz kuņģi. Tāpēc kvalitatīvi iesēt šīs baktērijas resnajā zarnā (kur tām ir īstā vieta) var tikai ar kapsulām biezā apvalkā, kurām nekaitē kuņģa sula un fermenti. Tādām kapsulām, kuras šķīdīs 4 - 6 stundas, un tajā laikā kapsula izies caur kuņģa un zarnu traktu un aiznesīs saturu līdz pareizajai vietai.

Mana izvēle. Šoreiz man ir ļoti grūti!

It kā jau Rasēns satur papildu vitamīnus, bet kaut kā man šķiet, ka visus šos vitamīnus var uzņemt arī ar citiem pārtikas produktiem un, piem., D un B12 vitamīnu satur arī parasts piens, tātad šos vitamīnus satur arī pārējie divi dzērieni. Toties cukuru tas satur gandrīz ceturto daļu no dienas normas. Noteikti par sliktāko var dēvēt Baltais BALANCE - ne ar ko īpaši labu neizceļas, bet cukura tajā ir bīstami daudz!

Šaubos, vai pēc šā pētījuma man roka stiepsies pēc mazajām pudelītēm, kurās pildīts faktiski parastais jogurts par kosmisku cenu! Kā ir ar tevi?

Vairāk pētījumu atradīsi blogā "Pipars.lv"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu