Latvijas simtgadē gaidāms iekšzemes tūrisma uzplaukums

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

2017. gads tūrisma nozarē bijis veiksmīgs, lielā mērā pateicoties mierīgiem blakusapstākļiem, kas tiešā veidā ietekmē ceļotāju paradumus, piemēram, nemieri un terorakti dažādos reģionos, dabas katastrofas, kā arī vēsie laikapstākļi tepat Latvijā. Aizvadītajā gadā laimīgā kārtā šāda veida satricinājumu nav bijis sevišķi daudz, tāpēc būtiska ietekme uz nozares darbību nav bijusi. Arī 2018. gadu vietējās tūrisma kompānijas gaida kā iekšzemes tūrismam labvēlīgu saistībā ar Latvijas simtgades svinībām, kas varētu veicināt arī ārvalstu tūristu interesi apmeklēt Latviju, prognozē ceļojumu aģentūra «Latvia Tours» direktore Ieva Keiša.

Arvien pieaug tehnoloģiju nozīme tūrisma nozarē – attīstās mākslīgais intelekts, kas atstāj pamanāmas pēdas gan klientu apkalpošanā, gan arī, piemēram, pakalpojumu popularizēšanā – to uzskatāmi var redzēt dažādās tūrisma izstādēs.

Arvien lielāks kļūst dažādu mobilo lietotņu ceļotāju ērtībām piedāvājums,

tiek radītas dažādas tehnoloģijas, kas pirms dekādes vēl liktos drīzāk zinātniskās fantastikas auglis, piemēram, tālvadības ceļojumu koferi.

«Arī mēs kā aģentūra cenšamies veicināt jauno prātu interesi tūrisma tehnoloģijās un to attīstībā, rīkojot konkursu jauniešiem «Latvia Tours Traveltech». Pērn šis konkurss tika organizēts pirmoreiz, un par laureātu kļuva daudzsološs projekts «Kurp.es» jeb interaktīva interneta vietne, kas apkopo un atlasa dažādus kultūras pasākumus jebkurai gaumei. Ar šo ideju konkursā laurus plūca Gustavs Mārtiņš Upmanis, un ceļojumu aģentūra kļuvusi par šā projekta investoru. Konkursu izsludināsim arī šogad – jau janvāra beigās,» stāsta «Latvia Tours» vadītāja.

2018. ir Latvijas simtgades gads, tāpēc ceram, ka tas nesīs papildu aktivitāti ienākošā tūrisma segmentā. Šogad notiks arī Ziemas Olimpiskās spēles Dienvidkorejā, kas pavērs iespējas tūrisma aģentūrām gan informēt klientus par šīs valsts kultūras īpatnībām, gan, cerams, arī radīs pieprasījumu pēc nokļūšanās Phjončhanā. Šis gads iezīmēs vēl vairākas vērā ņemamas izmaiņas – 25. maijā stāsies spēkā jaunā

Datu aizsardzības regula (General Data Protection Regulation), kas ieviesīs nopietnas izmaiņas personas datu apstrādē un uzglabāšanā,

ietekmējot arī ceļojumu aģentūru darbību. Savukārt starp šā gada izaicinājumiem jāmin pieaugošā konkurence, jo tūrisma aģentūras patlaban sacenšas ne tikai ar dažādiem tiešsaistes rīkiem, bet arī ar aviokompāniju, viesnīcu un citu nozares spēlētāju piedāvājumu. Tas nozīmē, ka ir jāmeklē arvien jauni veidi klientu piesaistei un lojalitātes veicināšanai.

Par arvien lielāku izaicinājumu kļūst arī kompetentu kadru piesaiste tūrisma nozarē, sevišķi izejošajā tūrismā.

Profesionālam ceļojumu konsultantam ir nepieciešamas daudzas un dažādas iemaņas, kuru apgūšana prasa laiku, tāpēc ļoti svarīgi atrast veidus, kā darbiniekus motivēt turpināt karjeru uzņēmumā. Mūsu gadījumā tie ir dažādi bonusi un atvieglojumi ceļošanai, tāpat esam pretimnākoši jaunajām māmiņām un cenšamies izdomāt arvien jaunus veidus, kā darbiniekus ieinteresēt saglabāt ilgtermiņa attiecības ar uzņēmumu.

Arī «Latvia Tours» aizvadītais gads pagājis ļoti veiksmīgi, faktiski visos darbības segmentos esam strādājuši ar pieaugumu. Ceļotāju paradumi aizvadītajā gadā bijuši nemainīgi – tā, piemēram,

starp biežākajiem atvaļinājumu galamērķiem vietējo iedzīvotāju vidū ierindojās vienmēr tūristu iemīļotie Turcijas kūrorti, kuriem cieši pa pēdām seko saulainās Eiropas valstis - Grieķija, Itālija, Spānija utt.

Daļa iedzīvotāju atvaļinājumā lēma doties gada beigās, svētku brīvdienās, un šogad populārākais Jaungada svinību galamērķis mūsu klientu vidū bija tālā Bangkoka Taizemē. Šis gads arī parāda, ka

joprojām populārs ir tāds ceļošanas veids kā bleisure (business + leisure), kas ļauj darījumu braucienu apvienot ar atpūtu,

pievienojot komandējumam dažas atpūtas dienas. Saskaņā ar jaunāko Latvia Tours Ceļojumu indeksu šādu iespēju izmantojuši ceturtdaļa aptaujāto valsts iedzīvotāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu