Zinātnieki skaidro, kas notiek, ja ēdam pārāk ātri

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Cilvēki, kas ēd lēni, mazāk cieš no aptaukošanās, vielmaiņas traucējumiem, sirds slimībām, diabēta un insulta riska faktoriem, atzīst Amerikas Sirds asociācija. Aicinām iepazīties ar «Powerofpositivity.com» apkopotajiem faktiem, kas notiek, ja ēdam pārāk ātri un ieteikumiem, kā ēst lēnāk.

Vai tu ēd pārāk ātri?

Ir liela iespējamība, ka ikviens no mums šajā skrienošajā ikdienas ritmā vismaz dažas no maltītēm ietur pārāk ātrā tempā. Lai noskaidrotu, kā ir patiesībā, uzdodiet sev vienkāršu jautājumu:

Cik reizes parastas darba nedēļas laikā es beidzu maltīti ātrāk nekā desmit minūšu laikā?

Izrādās, ka ātra ēšana ir ļoti neveselīga, turklāt vēl ņemot vērā, ka pats ēdiens, ko ēdam, arī ne vienmēr ir veselīgs.

Kas notiek ar ķermeni, ja ēdam pārāk ātri?

Pētnieki no Hirosimas universitātes Japānā pierādījuši saistību starp ātru ēšanu un metabolisma sindroma attīstīšanos. Metabolisma sindromam raksturīgs paaugstināts asinsspiediens, augsts cukura līmenis asinīs, palielināts tauku daudzums ap vidukli, paaugstināts holesterīna līmenis. Visi šie faktori ietekmē sirds veselību, un metaboliskais sindroms paaugstina risku saslimt ar sirds slimībām, sirdstrieku un diabētu.

Hirosimas universitātes zinātnieki pētījuma laikā sadalīja 1083 cilvēkus, vīriešus un sievietes (vidējais vecums ap 52 gadi) trīs grupās: lēnie, vidējie un ātrie ēdāji. Pēc piecu gadu novērojumu perioda metabolisma sindroms attīstījās šādi: ātrajiem ēdājiem - 11,6%, vidēji ātrajiem ēdājiem - 6,5%, lēnajiem ēdājiem - 2,3%.

«Lēnāka ēšana varētu būt būtiska dzīvesveida maiņa, kas palīdzētu aizkavēt matabolisma sindromu,»

norāda pētījuma autori, piebilstot, ka ēdot ātri cilvēki nejūtas paēduši un vairāk iespējams, ka pārēdas. Ātra ēšana arī veicina glikozes svārstības, kas var novest pie insulīna rezistences.

Žurnālā «The American Journal of Clinical Nutrition» publicētajā pētījumā, tie, kas ēda lēnāk uzņēma par 12% kaloriju mazāk, nekā ātrie ēdāji.

Lai izvairītos no ātras ēšanas, pētnieki iesaka sakošļāt ēdienu vairākkārt, jo siekalas satur enzīmus, kas irdina ēdienu un palīdz vieglāk to sagremot.

Kā samazināt ēšanas tempu?

- Apsēdies paēst mierīgā vidē bez ārējiem kairinātājiem

- Ēd šķiedrvielām bagātus produkts, piemēram, augļus un dārzeņus

- Noliec galda piederumus starp kumosiem

- Ievies minimālo sakošļāšanas reižu skaitu vienam kumosam (sākumā tas var likties dīvaini, bet pamēģini)

- Servē ēdienu mazākos traukos

- Lieto mazākus galda instrumentus

- Ja sāc steigties, veic piecas dziļas ieelpas un izelpas

- Atrodi laiku maltītēm - vēlams 20-30 minūtes vai pat ilgāk

- Neēd, kad pagadās

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu