Trauksmes sajūta un stress: Kā ar šiem traucēkļiem tikt galā?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kat Smith

Vai domas par notiekošo pasaulē rada tev trauksmi? Vai nākotne ir neskaidra? Vai esi mazliet «slims» no politikas un cīņas ap to? Vai kļūst bīstami darīt tik vienkāršas lietas kā aiziet uz lielveikalu vai pārvietoties pa ielu, jo nezinām, kas var notikt jebkurā mirklī? Vai būtu laiks doties uz neapdzīvotu salu? Nē! Amerikas Psihologu asociācija iesaka, ka ir īstais laiks uzņemties atbildību par lietām, ko mēs varam kontrolēt: savu rīcību un reakciju, vēsta vietne «Psyhology Today».

ASV patlaban ir ļoti «stresaina» nācija. Psihologi apgalvo, ka stresa līmenis ir ļoti augstā punktā un tas var kļūt bīstami. Tas nav pārsteigums, jo tikai neliela daļa no ziņām ir labas ziņas. Pieklājība, šķiet, ir izzudusi pavisam - viss, ko lasām, ir sarkasma un nejauku komentāru pavadīts.

Iedomājies, cik atšķirīga varētu būt tava pieredze, ja vien tu vērstu uzmanību un iekšējo monologu citā, daudz pozitīvākā virzienā. Pārveidošanās process nozīmē, ka pieņemam, ka uz katru situāciju var skatīties gan no pozitīvās, gan negatīvās puses. Ja esi piedzīvojis zaudējumu, sarežģītu diagnozi, vardarbību vai krāpšanu, ir grūti iztēloties, ka tam varētu būt pozitīvs iznākums. Taču pāris gadus vēlāk var nākties atskārst, ka arī sliktām pieredzēm var būt pozitīvs rezultāts.

Sākotnēji būtu lietderīgi noteikt, kas ir ietekmējams un atrodas tavā kontroles zonā un kas ir ārpus tās. Uzņemies atbildību par to, ko vari kontrolēt. Te būs dažas idejas, kā to paveikt:

1. Ievies pateicības grāmatu

Ievies pateicības grāmatu un atzīmē tajā katru dienu divas trīs lietas, par ko esi pateicīgs. Netici, ka ir kas tāds, par ko būt pateicīgam katru dienu? Vai tu elpo? Vai spēji izkļūt no gultas pats? Vai esi vesels? Vai tev ir darbs? Vai spīd saule, autobuss ieradās laikā, pārdevējs uzsmaidīja veikalā utt.? Meklē, un tu atradīsi - labas lietas norisinās katru dienu. Orientējies uz to pamanīšanu un piefiksēšanu. Veido šādu sarakstu katru dienu un izlasi pirms gulētiešanas. Tu pamanīsi desmitiem lietu, par ko vari būt pateicīgs.

2. Dari kaut ko

Pievienojies kādai interešu grupai, apgūsti jaunu hobiju, investē savā nākotnē. Dari jebko, kas apliecina to, ka tev ir izvēles iespējas. Dzīve ir nemitīgi mainīga, un tu vari spert soļus pārmaiņu virzienā.

3. Satiecies ar pozitīvi noskaņotiem cilvēkiem

Līdzīgs pievelk līdzīgu: ja satiksies ar cilvēkiem, kuri arī nejūtas labi, tad sarunas beigās jutīsies vēl nomāktāks. Var būt nepieciešams ik pa laikam nolaist tvaiku, tomēr pacenties nesabojāt visiem garastāvokli! Ir daudz cilvēku, kam rūp un kas vēlas ieviest pozitīvas izmaiņas.

4. Kalpo kādam mērķim

Atrodi, ko tādu, kas tev rūp: dzīvnieki, bērni bez pajumtes, seniori, cilvēki, kas atrodas pansionātos vai rehabilitācijas centros bez ģimenes un draugiem. Pasaule ir pilna ar cilvēkiem, kam rūp tavs laiks un uzmanība. Fokusējies uz tiem, kam ir kādas vajadzības, - palīdzi viņiem un zini, ka tava palīdzība ir svarīga.

5. Radi savu mierīgo vietu

Radi mierīgu vietu meditācijai, lasīšanai, gulēšanai vai domāšanai. Izveido šādu vietu savā mājā vai dzīvoklī, izmantojot ērtus spilvenus, aromterapiju un gaismu, kas varētu palīdzēt nomierināties un atgūt līdzsvaru. Ja tev patīk dzeja, lasi vai raksti to. Kad ieej šajā vietā, pārliecinies, ka visu slikto esi atstājis pie ieejas.

6. Praktizē dziļo elpošanu

Prāts nespēj fokusēties uz divām lietām vienlaikus. Izjūtot draudus vai paniku, elpo. Dziļi ieelpo un dziļi izelpo. Nomierini prātu un ķermeni un atkārto kādu mantru, kas tev palīdz. Piemēram: «Tas pāries!»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu