Vai gaļas produktus var saražot bez E?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Jāatzīst, ka E vielas ir temats, kas apvīts ar lielāko jautājumu kārtu. Visdrīzāk to radījis vienotas informācijas trūkums par to, kas ir E vielas un kam tās ir domātas.

E vielas tiek pievienotas pārtikas produktiem konkrēta mērķa sasniegšanai, piemēram, lai saglabātu produkta īpašības – saglabātu to svaigu, uzturētu produkta sastāvu u.tml. Galvenais ir atcerēties, ka pārtikas piedevas iedala atļautajās un neatļautajās, nevis drošās un bīstamās, savukārt neatļautas E vielas ražošanas apritē nemaz netiek izmantotas! To stingri regulē gan Eiropas, gan vietējie pārtikas uzraudzības un kvalitātes dienesti.

Analizējot E vielas, svarīgi ir pievērst uzmanību, kādu funkciju tās pilda produkta īpašību uzturēšanai. Respektīvi, vai norādītā E viela ir vajadzīga konsistencei, garšai vai krāsai, jo, piemēram, arī citronskābe un etiķskābe tiek apzīmētas ar E (attiecīgi E 330 un E 260), bet reti kuras mājsaimniecības virtuve ir iedomājama bez šiem palīgiem! Būtiska nianse ir tā, ka dabā ir daudz sastopamu vielu, kuras pēc sastāva ir pārtikas piedevas – E vielas. E numuri ir tikai attiecīgas vielas ķīmiskā sastāva sinonīmi. Piemēram, mūsu senči izsenis ir nogatavinājuši gaļu, kas daudziem ir viens no iecienītākajiem gaļas ražojumiem. Izrādās, ka tieši šajā procesā dabīgi gaļā veidojas glutamīnskābe, kuru mēs šodien pazīstam arī kā pārtikas piedevu E 620 un tās sāļus E 621 (mononātrija glutamāts), E 622 (monokālija glutamāts) u.c. Gaļa dabīgi satur arī pavisam niecīgu nitrītu un nitrātu daudzumu, kas ir E 250 un E 251. Līdz ar to faktiski gaļas produkts «bez E» dabā nepastāv. Tieši tāpēc, izvēloties gaļas produktu un uz iepakojuma redzot uzrakstu «bez E vielām», ir vērts padomāt, vai tas nav maldinoši un nav vien pārdošanas triks.

Konsultējis pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmuma «Forevers» vadītājs un īpašnieks Andrejs Ždans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu