EK sasauks augsta līmeņa sanāksmi par saindēto olu skandālu

LETA/BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) sasauks augsta līmeņa ārkārtas sanāksmi saistībā ar saindēto olu skandālu, piektdien paziņoja Eiropas Savienības veselības komisārs Vītenis Andrjukaitis. Viņš norādīja, ka vēlētos panākt, lai Nīderlande, Beļģija un Vācija pārtrauc savstarpēju apsūdzību izteikšanu saistībā ar to, kurš ir atbildīgs par cilvēka veselībai kaitīgās ķīmiskās vielas fipronila nonākšanu olās.

«Vainošana un kaunināšana mūs ne pie kā nenovedīs, un es vēlos to izbeigt,» rakstiskā atbildē AFP norādīja Lietuvas pārstāvis EK.

«Tomēr viss jādara secīgi. Mūsu kopīgais darbs un prioritāte pašlaik ir situācijas pārvaldīšana, informācijas apkopošana, koncentrēšanās uz analīzi un mācībām, ko mēs varētu gūt, lai uzlabotu savu sistēmu un novērstu noziedzīgas darbības,» klāstīja Andrjukaitis.

Viņš piebilda, ka tieši par šiem jautājumiem šonedēļ runājis ar Vācijas, Beļģijas un Nīderlandes ministriem. «Es ierosināju sasaukt augsta līmeņa visu iesaistīto dalībvalstu atbildīgo ministru un pārtikas drošuma iestāžu pārstāvju sanāksmi, tiklīdz mums būs visi pieejamie fakti,» sacīja eirokomisārs.

Kopš skandāla sākuma 1.augustā saindētās olas ir atklātas vismaz 11 valstīs, kur no veikalu plauktiem izņemti miljoniem olu un olu produktu.

Dānija ir pēdējā valsts, kas paziņoja, ka to ir skārusi šī problēma, informējot, ka valstī pārdotas 20 tonnas saindētu olu, kuras importējuši piegādātāji no Beļģijas.

Tomēr trīs valstu, kur saindētās olas tika atklātas vispirms - Beļģijas, Nīderlandes un Vācijas - starpā valda nesaskaņas par atbildību šajā skandālā.

Beļģija šonedēļ apsūdzēja Nīderlandi par to, ka tās atbildīgās institūcijas jau kopš pagājušā gada novembra zināja par fipronilu olās, bet neinformēja citas valstis. Nīderlande tādas apsūdzības noliedz.

Vienlaikus Nīderlandes un Beļģijas izmeklētāji ceturtdien veica koordinētus reidus vairākās vietās un kādā Nīderlandes kompānijā aizturēja divus cilvēkus. Nīderlandes mediji vēsta, ka runa ir par uzņēmumu «Chickfriend».

Fipronilu, kas tiek lietots insektu un parazītu iznīcināšanai, aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā. Liels daudzums fipronila var kaitēt cilvēka aknām, nierēm un vairogdziedzerim.

Domājams, ka šī viela nokļuvusi olās no līdzekļa, ko izmantojis uzņēmums «Chickfriend», kuru lauksaimnieki nolīguši mājputnu ārstēšanai.

Šis ir viens no lielākajiem pārtikas skandāliem, kas skāris Eiropu kopš 2013.gada zirga gaļas skandāla, kad tika atklāts, ka zirga gaļa tiek nepareizi marķēta un pārdota kā citu dzīvnieku gaļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu