Beļģija: Nīderlande saindētās olas konstatējusi jau novembrī

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes varasiestādes jau novembrī zinājušas, ka daļa olu valstī bijušas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo insekticīdu fipronilu, taču tās nav laikus informējušas par to citas Eiropas valstis, trešdien paziņoja Beļģijas lauksaimniecības ministrs Denī Dukarms.

Pret vairākiem desmitiem ražotāju Beļģijā un Nīderlandē sākta izmeklēšana saistībā ar olām, kas saindētas ar fipronilu. Arī Lielbritānija, Francija, Šveice un Zviedrija tikušas brīdinātas uzmanīties no šīm saindētajām olām.

Beļģija 20.jūlijā pavēstīja, ka tā atklājusi saindētās olas.

Dukarms Beļģijas parlamentā sacīja, ka Beļģijas pārtikas drošības pārvaldei ir oficiāli dokumenti, kuros norādīta fipronila klātbūtne Nīderlandē ražotās olās jau 2016.gada novembra beigās.

Ministrs jau vērsies pie Nīderlandes kolēģa ar aicinājumu sniegt paskaidrojumus, kā arī runājis ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru Filipu Hoganu, kuram jau esot šāda informācija.

Dukarms arī skaidroja, ka pārtikas drošības kontroles pasākumi tikuši pastiprināti pēc tam, kad pagājušajā mēnesī Beļģijā tika konstatētas saindētas olas.

Gandrīz visās Beļģijā pārbaudītajās olās konstatēta ļoti zema fipronila satura klātbūtne.

Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu