Pirms trīs gadiem bijušas aizdomas par «Dogo» pārtikas kaitīgumu NBS suņiem

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecība cēlusi prasību pret dzīvnieku barības «Dogo» ražotājuzņēmumu «Tukuma straume» par līgumam neatbilstošas preces piegādi un zaudējumu piedziņu 2693 eiro apmērā, tomēr Tukuma rajona tiesa pērn lēmusi šo pieteikumu noraidīt. Sākot no 2013. gada septembra, suņi baroti ar minēto pārtiku, bet tā rezultātā pasliktinājies to veselības stāvoklis, uzskatīja NBS.

Kā norādīts pirmās instances spriedumā, prasībā NBS skaidroja, ka, sākot no 2013.gada septembra, dienesta suņu barošanā tika izmantota atbildētājas ražotā un piegādātā pārtika pieaugušiem suņiem, tomēr rezultātā pasliktinājās dienesta suņu veselības stāvoklis, kas liecināja, ka ir piegādāta «līgumam un tehniskai specifikācijai neatbilstoša prece un līdz ar to prasītājai ir nodarīti materiālie zaudējumi».

Pēc veterinārārstes apskates un laboratorijas rezultātiem NBS secināja, ka suņi ir ļoti sliktā stāvoklī ar barības nesagremojamību, dehidratācijas un novājēšanas pazīmēm, kas ir ilgstoša. Veterinārārstes ieteica mainīt barību uz ārstniecisko vai barību ar augstāku sagremojamības pakāpi kopā ar antibiotiku terapiju un hidratāciju atjaunojošiem līdzekļiem.

Tāpat pēc testēšanas pārskata rezultātiem NBS secināja, ka barība neatbilda līguma tehniskai specifikācijai un bija ievērojamas atšķirības dzīvnieku un augu ģenētiskajā izejvielu materiālā, kā arī bija samazināts svarīgāko vitamīnu daudzums.

Savos paskaidrojumos attiecībā uz pieteikumu uzņēmums gan norādīja, ka 2014.gadā NBS atbildētājas piegādātās suņu barības pieaugušajiem suņiem paraugu nosūtīja uz diagnostikas centru, uzsverot, ka testēšanās pārskatā nav pieejama informācija par parauga ņemšanas vietu un procedūru, līdz ar to nemaz nav precīzi zināms, no kurienes šāds paraugs radies un vai tas vispār ir ņemts no atbildētājas piegādātās suņu barības. «Atbildētāja uzskata, ka arī pats testēšanas pārskats ir ļoti paviršs, jo, veicot analīzes, ir tikai konstatēts, ka barībā kaut kāds ģenētiskais materiāls ir, bet cik procentus konkrētā barība satur ģenētiskos materiālus, konstatēts nav,» tā pausts paskaidrojumos tiesai.

Vēlāk, kā noskaidroja atbildētāja, nebija zināms, kur un kāpēc noņemtais paraugs uzglabāts gandrīz mēnesi, taču, neskatoties uz to, tas atbildis visām reglamentējošo dokumentu prasībām, pierādot, ka pilnvērtīgā barība pieaugušiem suņiem nebija vainojama pie NBS dienesta suņu veselības stāvokļa pasliktināšanās.

Tukuma rajona tiesa 2015.gada 3.jūnijā nolēma prasību noraidīt. Šis spriedums pērn jūlijā stājās spēkā.

Kā ziņots, vairākiem suņiem slimības pēc «Dogo» pārtikas lietošanas uzliesmoja 2015.gada martā, pēc tam tika konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumi. Situācija sarežģījās šogad martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta «Bior» budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Savukārt Latvijas Veterinārārstu biedrība neatkarīgus pētījumus veic par portālā «ziedot.lv» saziedotajiem 31 212 eiro.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu