Foto: Gatis Dieziņš/AFI

Ārpus Rīgas praktizējošie ģimenes ārsti ir materiāli ieinteresēti saglabāt pašreizējo sistēmu, kas paredz viņiem tiesības finansiāli akceptēt pacientu analīzes un vizītes pie speciālistiem, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene, komentējot ārstu iebildes pret finansējuma sistēmas maiņu.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija gatava prasīt ministres demisiju, ja nebūšot dialoga ar mediķiem par iecerēto veselības aprūpes reformu, kas paredz šīs tiesības ģimenes ārstiem atņemt un naudu, kas paredzēta speciālistiem, dalīt ar valsts, nevis ģimenes ārstu starpniecību, kā tas ir šobrīd Rīgā.

Circene teica, ka ārpus Rīgas ģimenes ārstiem Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra (VOAVA) piešķir aptuveni 1500 latu, lai nodrošinātu sevi, savu praksi un sūtītu pacientus pie speciālistiem.

Jaunais modelis paredzot ģimenes ārstiem piešķirt aptuveni 40% no šīs summas sev un savas prakses uzturēšanai. Speciālistiem un analīzēm arī tiktu garantēti 40% naudas, bet 20% būtu kā garantijas fonds, no kura varētu piešķirt naudu vienai vai otrai pusei atkarībā no vajadzības.

Circene skaidroja, ka laukos bieži vien ģimenes ārsti pacientus pie speciālistiem nesūta un neizraksta izmeklējumus, tādēļ cilvēki paši izvēlas, kādas zāles pirkt, un neārstē īstās vainas.

Šobrīd ministrija jau esot atmetusi cerības visā valstī vienoto apmaksas sistēmu ieviest no nākamā gada, jo VOAVA neesot laikā sagatavojusi izmaksu aprēķinus.

«Centīsimies veikt pilotprojektus atsevišķos reģionos,\" teica ministre. Par konkrēto projektu veikšanu tikšot lemts trešdien, 29. oktobrī, kad notiks sanāksme ar VOAVA darbinieku ziņojumiem.

Saeimas Veselības apakškomisijas priekšsēdis Viesturs Šiliņš teica, ka ģimenes ārstu naudas varu pār speciālistu izmeklējumiem nepieciešams izbeigt, lai cilvēkiem nevajadzētu pazemoties, no ģimenes ārstiem izlūdzoties nosūtījumu.

Rīgā ģimenes ārsti pašu un prakses uzturēšanai saņemot aptuveni 500 latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp