VAK savācis 8771 parakstu pret celulozes rūpnīcu pie Daugavas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīt, 30.septembrī, VAK savāktos parakstus iesniegs Ministru kabinetam. Parakstus paredzēts iesniegt arī Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojā un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

\"Zaļie\" aicinās minētās institūcijas papildus Ietekmes uz vidi novērtējumam veikt arī ietekmes uz veselību novērtējumu šim objektam, kā tas notiek tepat kaimiņos, Skandināvijā. Ja Latvijā plānots celt Skandināvijas valstu mēroga uzņēmumus, ir nepieciešams izmantot arī tām raksturīgos kontroles mehānismus, uzskata VAK.

Veicot celulozes rūpnīcas ietekmes uz vidi novērtējumu (IVN), šis jautājums nav ticis iekļauts, uzsver Auziņš.

Lai arī Latvijas valdība nav izteikusi atbalstu projektējamai celulozes rūpnīcai Ozolsalā pie Daugavas, vēl arvien nav skaidra projekta realizācija. Iespējams, ka AS \"Baltic Pulp\" rūpnīcu būvēs bez valsts atbalsta, kā tas izskanējis nesenajos valdības paziņojumos.

Projektējot jaunu celulozes rūpnīcu, pasaulē neizmanto novecojušās tehnoloģijas, piemēram, hlora dioksīna balināšanu, jo tas var atstāt kaitīgu ietekmi ne tikai uz šīs, bet arī nākamo paaudžu veselību. Nav arī pieredzēts, ka šāda mēroga ražotni celtu pie upēm augšpus vairākiem simtiem apdzīvotu vietu un pilsētu, no kurām tiek ņemts arī dzeramais ūdens, norāda VAK pārstāvis.

Kā ziņots, valdības darba grupa, kurai bija jāizvērtē valsts gatavība projektu īpaši atbalstīt, šonedēļ nolēma, ka netiks sniegts īpašs valsts atbalsts AS \"Baltic Pulp\" plānotajam celulozes rūpnīcas projektam Jēkabpils rajona Ozolsalā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas izveidotā darba grupa uzskata, ka celulozes rūpnīca būtiski ietekmēs Daugavas ūdens kvalitāti un piesārņos apkārtējo vidi. Tiek lēsts, ka līdz ar celulozes rūpnīcas uzcelšanu Ozolsalā Daugavas ūdens piesārņojums varētu palielināties par 1-2%.

Projekta īstenotāji - AS \"Baltic Pulp\" - noliedz, ka plānotajai rūpnīcai varētu būt ļoti būtiska negatīva ietekme uz vidi.

Paraksti valdībai tiks iesniegti rīt plkst.13.30.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu