\"Zaļie\" savākuši 8000 parakstu pret celulozes rūpnīcu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VAK pārstāvis Aldis Auziņš žurnālistiem ceturtdien stāstīja, ka visvairāk parakstu - aptuveni 5300 - savākts Rīgas rajonā, tāpat pret rūpnīcu parakstījušies ap 750 Latgales iedzīvotāju. Parakstu apkopošana turpināsies vēl dažas dienas, un tad tos iesniegs premjeram Einaram Repšem un Ietekmes uz vidi (IVN) novērtējuma birojam.

Turpinot cīņu pret celulozes rūpnīcu, vides aktīvisti nolēmuši lūgt papildus ietekmes uz vidi novērtējumam izpētīt arī rūpnīcas ietekmi uz veselību.

Auziņš skaidroja, ka IVN ziņojuma projekts \"par veselību bija ļoti vispārējās frāzēs un nepietiekošs\". Viņaprāt, atsevišķs ietekmes uz vidi novērtējums nepieciešams, jo rūpnīcas ietekmē var pieaugt dažādas slimības nākamajās paaudzēs.

\"Šī rūpnīca ir vienu pakāpi zemāka nekā citās valstīs, un tur nav paredzēts izmantot videi draudzīgākās tehnoloģijas,\" sacīja Auziņš.

Savukārt VAK prezidents Saeimas deputāts Arvīds Ulme (ZZS) norādīja, ka vides aktīvisti bija gatavi rīkot arī referendumu par rūpnīcas celtniecību Latvijā, taču situācija ir mainījusies, jo Ministru prezidenta biedra Aināra Šlesera (LPP) vadītā darba grupa sarunām ar potenciālajiem projekta investoriem paziņojusi, ka projektam īpaša valdības atbalsta nebūs.

Atzinīgi vērtējot šādu lēmumu, Ulme pateicās savam koalīcijas biedram Šleseram \"par viņa pilsonisko drosmi un uzdrīkstēšanos\".

Ulme norādīja, ka celulozes rūpnīcas projekts ir \"koloniālisma simbols\", kad uzņēmējs izmanto vietējās izejvielas, izved saražoto produkciju un atstāj atkritumus.

Vides aizstāvji iecerējuši aktīvi piedalīties piektdien kinoteātrī \"Rīga\" plānotajā konferencē \"Celulozes rūpnīcas ietekme uz vidi\".

Celulozes rūpnīcu plānots celt Jēkabpils rajona Ozolsalā. Iepriekš tika lēsts, ka rūpnīca darbu varētu sākt 2007.gadā. Kopējais investīciju apjoms celulozes rūpnīcas celtniecībā līdz šim bija plānots aptuveni 900 miljoni eiro, un tas būtu līdz šim lielākais investīciju projekts Latvijā. Kopējā rūpnīcas jauda plānota ap 600 tūkstošiem tonnu celulozes gadā. Rūpnīca nodrošinātu darbu 350 cilvēkiem, bet tās celtniecība un darbība sekmēs jaunu darba vietu rašanos arī citās nozarēs. Sākotnējais projekta potenciālais investors Zviedrijas \"Sodra\" nolēma izstāties no projekta, tādēļ 33% tā \"Baltic Pulp\" akciju pārņēma otrs projekta ārvalstu investors - Somijas \"Metsaliitto\". Pašlaik somu kompānijai pieder 67% akciju, bet Latvijai joprojām pieder 33% akciju. Latvijas valsts plānoja no projekta izstāties, ļaujot \"Metsaliitto\" projektu realizēt vienam, savukārt somu uzņēmums akcijas no Latvijas bija gatavs atpirkt, tiklīdz būtu skaidrs, ka projektu tiešām realizēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu