Valsts investīcijas informācijas tehnoloģijām nākamgad samazinātas par 37%

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzidra Tropa, Latviešu Fonds

Valsts budžetā finansējums nākamā gada informācijas tehnoloģiju (IT) projektiem būs tikai 11 miljoni latu, kas ir samazinājums par 37%, salīdzinot ar šo gadu. Par to Latvijas Ekonomikas attīstības fonda (LEAF) rīkotajā pasākumā piektdien pavēstīja Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas prezidents profesors Imants Freibergs.

Tāpat viņš atgādināja, ka 2003. gadā valsts budžetā atvēlētā summa IT projektiem bija 17,6 miljoni latu, kas arī bija par 5% mazāk nekā 2002. gadā.

«Bez ārvalstu investīcijām paši saviem spēkiem uz augšu netiksim,\" norādīja Freibergs, piebilstot, ka pasaulē vērojams investīciju pieaugums IT un telekomunikāciju nozarē. Pēc starptautiskās konsultāciju kompānijas «Gartner, Inc.\" datiem, nākamgad pasaulē IT un telekomunikāciju sfērā investēs 2,4 triljonus dolāru, kas būtu par 5,4% vairāk nekā šogad. «Gartner, Inc.\" norāda, ka nākamgad IT aparatūrā investīciju apjoms pieaugs par 4,4%, bet programmatūru jomā — par 7%.

Taču neskatoties uz Latvijas valsts finansējuma samazinājumu gadu no gada, Freibergs pastāstīja, ka 2002. gadā Baltijas IT un komunikāciju nozares tirgus apgrozījums sasniedzis 2,8 miljonus eiro, kas ir par 28% vairāk nekā 2001. gadā. Viņš tirgus kāpumu skaidroja ar publiskā sektora aktivitāti IT jomā.

Kā lielākās IT kompānijas Freibergs minēja lietuviešu kompāniju «Sonex», igauņu \"MicroLink\" un latviešu «Dati». Freibergs pauda cerību, ka nākotnē turpināsies Latvijas IT kompāniju izplešanās Baltijas reģionā.

Tāpat, pēc Freiberga teiktā, pasaulē prognozē, ka 2008. gadā aptuveni 25% no pasaules IT sektora darba vietām būs valstīs ar zemām izmaksām. Pēc viņa vārdiem, šis apstāklis Latvijas IT speciālistiem, kuri prot pārvaldīt projektus, dod iespējas apsteigt pat tādas zemo izmaksu valstis kā Ķīna un Indija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu