Liecinieks tiesā min atšķirīgu sprādzienu laiku universālveikalā «Centrs»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/AFI

Pirmdien Rīgas apgabaltiesā, sniedzot liecības krimināllietā par universālveikala «Centrs» spridzināšanu, Aleksandrs Buhtirevs apgalvoja, ka sprādzieni lielveikalā notikuši dienas vidū — aptuveni plkst. 13.00.

2000. gada 17. augustā universālveikala «Centrs» pirmajā stāvā notika divi sprādzieni, pirmais plkst.17.29, otrais — plkst.17.37. Sprādzienā tika sagrauti somu novietošanas skapīši, «Parekss — bankas» filiāles kiosks, daļēji cieta aptiekas kiosks un «Rimi» pārtikas veikals.

Buhtirevs stāstījis, ka sprādzienu laikā atradies blakus veikalam un, izdzirdot trokšņus, gājis veikalā iekšā, jo domājis, ka būs nepieciešama viņa palīdzība. Tajā brīdī redzējis, kā tiesājamais Leonards Butelis (Gromovs) starp sprādzieniem nolicis veikalā kaut kādu maisiņu.

Liecinieks nešaubās, ka universālveikalā «Centrs» starp abiem sprādzieniem atradies tiesājamais. Viņš tiesai sacīja, ka ir uztraucies un precīzu notikušā laiku nevar atcerēties. Tomēr uzsvēra, ka veikalā ir atradies un pat atpazinis sevi televīzijā demonstrētajos video materiālos.

31. oktobra sēdē tiesa nolēma piespiedu kārtā atvest uz pirmdienas tiesas sēdi vairākus cietušos un lieciniekus, lai tos nopratinātu. Šādu lēmumu tiesa pieņēma, jo vairāki cietušie un liecinieki nebija ieradušies uz tiesu, neinformējot par neierašanās iemesliem.

Butelis (Gromovs) apsūdzēts par to, ka, izpildot organizētāja vēlmi, viņš universālveikalā ievietojis divus spridzekļus. Krimināllieta par sprādziena organizēšanu vēl atrodas izziņā Drošības policijā, bet pret Buteli lieta tika izdalīta atsevišķi.

Sprādzienā miesas bojājumus guva 22 cilvēki, viena sieviete no gūtajiem ievainojumiem mira, bet trīs personas guva smagus miesas bojājumus, kas bīstami dzīvībai.

Butelis apsūdzēts pēc trijiem Krimināllikuma pantiem — par terorismu, tīšu slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos un ieroču un sprāgstvielu iegādāšanos un glabāšanu. Viņam uzrādītas apsūdzības pēc Krimināllikuma 88. panta 1. daļas, 117. panta 3. daļas un 10. punkta, 233. panta 3. daļas.

Krimināllietā par cietušajiem un civilprasītājiem atzītas 56 fiziskās personas, kuru prasības summa ir Ls 1904, ko veido sprādzienā nodarītie zaudējumi. Par civilprasītājiem atzītas arī trīs juridiskās personas — «Parekss — banka», «Hansapharm» un «RIMI Baltija». To prasības apjoms ir Ls 69 465.

Drošības policija 1972. gadā dzimušo Buteli aizturēja 2001. gada 24. oktobrī, kad viņš iebrauca Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu