Circene: esmu pacientu ministre

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Esmu pacientu ministre un tādēļ, iespējams, saņemu tik daudz «sitienu»,» ceturtdien preses konferencē sacīja veselības ministre Ingrīda Circene.

Ministre uzskata, ka tuvākajos gados nepieciešams panākt pacientu un ārstu tuvināšanos, strādāšanu komandā. Lai šo mērķi īstenotu, uzsākta Pacientu tiesību aizsardzības likumprojekta izstrāde.

Atskatoties uz vairāk nekā pusgada laikā ministres amatā paveikto, Circene uzsvēra panākto palielinājumu nākamā gada veselības aprūpes budžetā vairāk nekā par 33 miljoniem latu. Tāpat viņa uzsvēra mediķu algu paaugstinājumu par 33%, tas ir, no 150 latiem līdz 190 latiem.

Kā sacīja veselības ministre, viņas darbības laikā panākts, ka valsts varēs apmaksāt dzirdes kohleāros implantus bērniem. Viņasprāt, tā ir ekonomiski pamatota rīcība, ņemot vērā, ka šie bērni nebūs invalīdi.

«Jaunais laiks» veselības aprūpē mazinājis endoprotezēšanas un sirds operāciju rindas, klāstīja ministre.

Runājot par māsterplānu, Circene preses konferencē uzsvēra, ka lēmumi, kas saistīti ar slimnīcu pārprofilēšanu, ir nepopulāri un sāpīgi, taču tie palīdzēs ietaupīt līdzekļus. «Tā ir reālā dzīve, ka sakārtošana līdzi nes negatīvo pusi,» piebilda ministre. Viņa uzskata, ka slimnīcu pārprofilēšana kopumā uzlabos veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti.

Savukārt jautājumā par vienotā primārās veselības aprūpes un apmaksas kārtības modeļa ieviešanu ministre norādīja, ka tā aprobēšanai nepieciešami precīzi dati, tādēļ nekāds gala lēmums vēl nav pieņemts.

Savukārt Latvijas Pirmās partijas pārmetumi par neētisku rīcību, veicot grūtniecības pārtraukšanas operācijas, viņasprāt, ir liekulīgi, žurnālistiem sacīja veselības ministre Ingrīda Circene.

«Mēs dzīvojam sabiedrībā, kurā sievietei sniegtas iespējas izvēlēties. Es aizstāvu gan sieviešu, gan ģimenes tiesības izvēlēties. Mans pienākums gan ir izskaidrot aborta iespējamās sekas, sniegt atbalstu, taču nav tiesību atteikt veikt abortu,» preses konferencē uzsvēra «Jaunā laika» pārstāve.

Uz jautājumu, vai viņa turpinās veikt abortus, Circene atbildēja: «Turpināšu veikt savu darbu». Ministre gan vakar LPP frakcijas sēdē apliecinājusi, ka turpmāk vairs neveiks abortu operācijas.

Jau ziņots, ka vairāki aģentūras LETA aptaujātie veselības aprūpes nozares profesionāļi «jaunos laikus», kas Einara Repšes vadībā Latvijā ilgst gandrīz gadu, saista ar nestabilitāti. Veselības ministrijai tiek pārmests iepriekš sākto darbu pēctecības trūkums.

Circene: Bluķe vairākkārt sniegusi neprecīzu informāciju 
 
Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktore Ināra Bluķe vairākkārt Veselības ministrijai (VM) sniegusi neprecīzu informāciju, atzina veselības ministre Ingrīda Circene.

«Ministrei ir tiesības pieprasīt un saņemt informāciju. Piekrītu, ka ar mani strādāt nav viegli, jo manas prasības ir augstas. Vēlējos saņemt informāciju tieši tad, kad biju to lūgusi, tieši tādu, kādu biju prasījusi,» skaidroja ministre.

Preses konferencē ministre sacīja, ka veselības aprūpes budžetā «atrastie» pieci miljoni latu arī bija VOAVA aprēķinu neprecizitāte.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu