1. un 2. decembrī Māstrihtā paredzēta Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstu ārlietu ministru apspriede, kurā tiks runāts arī par Piedņestras konflikta risināšanu. Pēc notikumiem Gruzijā tagad daudzi ar bažām raugās uz Piedņestras reģionu, ap kuru jau gadus desmit gruzd spriedze, bet Moldovā ik pa brīdim notiek opozīcijas mītiņi.

Konflikts aizsākās 1990. gadā tā brīža padomju Moldāvijā, kad krieviski runājošā minoritāte Piedņestras reģionā atšķēlās un vienpusēji pasludināja neatkarību. 1992. gadā sekoja īss, bet asiņains pilsoņu karš, kurā dzīvību zaudēja apmēram 1000 cilvēku. Šīs spriedzes dēļ Moldovas ekonomika sāka grimt, un tagad šī valsts ir nabadzīgākā Eiropā.

Trīspusēja komisija, kurā ietilpst Krievija, Ukraina un EDSO, gadiem ilgi ir centusies rast risinājuma formulu konfliktam starp Moldovu un pašpasludināto Piedņestras reģionu. Tikmēr šomēnes Krievija negaidīti nāca klajā pati ar savu plānu, kuram ātri piekrita gan Moldovas prezidents Vladimirs Voroņins, gan arī Piedņestras līderis Igors Smirnovs.

Pagājušajā otrdienā Kišiņevā bija iecerēta memoranda parakstīšana, un zem tā savu autogrāfu atstātu Voroņins, Smirnovs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Bet pēkšņi Voroņins paziņoja, ka atliek jebkādas vienošanās parakstīšanu, lai konsultētos ar opozīciju un starptautiskām organizācijām, tādām kā EDSO, kas neatbalsta Krievijas priekšlikumus.

Krievijas sagatavotais memorands ir pazīstams arī kā Kozaka plāns, jo tā tapšanā aktīvi darbojies Putina palīgs Dmitrijs Kozaks. Voroņina rīcību Kremļa padomnieks nosauca par «politisku bezatbildību»: «Es nedomāju, ka notikumi Gruzijā būtu kaut kā ietekmējuši šo lēmumu. Visticamāk, tās ir sekas politiskās drosmes trūkumam. Tas, ko ir izdarījusi viena no pusēm, ir nopietna kļūda, kas var novest pie tā, ka paies vēl 10 gadi, kamēr abas puses vienosies.»

Plāns paredz izveidot Moldovas federāciju, kurā līdzvērtīgs statuss būtu Moldovai, Piedņestrai un Gagauzu reģionam. Jaunajā federācijā līdzās rumāņu valodai arī krievu valodai būšot valsts valodas statuss. Federācijas konstitūcija tiktu apstiprināta referendumā.

Interesanti, ka iepriekšējās Moldovas valdības līdzīgus plānus bija noraidījušas. Tomēr šā brīza Moldovas prezidents, bijušais VDK ģenerālis Vladimirs Voroņins, kas dzimis Piedņestrā, simpatizē Maskavai. Vasarā Voroņins lūdza Krieviju izstrādāt priekšlikumus konflikta noregulēšanai un izteicās, ka vēsture dod Moldovai «unikālu iespēju» atrisināt tās problēmas.

Moldovas opozīcija uzskata, ka Krievija grib nostiprināt savas pozīcijas Piedņestrā un saglabāt militāro klātbūtni Moldovā, lai mazinātu bažas NATO paplašināšanās dēļ. Plāns paredz saglabāt arī 2500 vīru lielā Krievijas karaspēka klātbūtni reģionā.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija kā trīspusējās komisijas pārstāve pārraudzīja 1999. gada vienošanos starp Maskavu un rietumvalstīm par Krievijas armijas un tūkstošiem tonnu bruņojuma izvešanu no Piedņestras. Sākotnēji noteikto izvešanas termiņu pagājušajā gadā Krievija novilcināja un saņēma pagarinājumu vēl uz vienu gadu.

Šis termiņš beigsies nākammēnes, un Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs uzsvēris, ka viņa valstij vajadzīgs vēl sešu mēnešu pagarinājums. Kā uzskata analītiķi, Maskava cenšas «izbīdīt» savu plānu pirms EDSO gadskārtējās apspriedes decembrī, lai parādītu starptautiskajai sabiedrībai, ka tā aktīvi piedalās starpniecības procesos.

Savukārt EDSO misijas pārstāvis Klauss Noikirhs intervijā «Radio Brīvā Eiropa» uzsver, ka EDSO nepiekrīt Krievijas plānam: «EDSO neapstiprina Krievijas plānu Moldovas sakarā. Tas nozīmē, ka EDSO dalībvalstu vidū nepastāv konsensus par to, vai atbalstīt Krievijas Federācijas priekšlikumus Piedņestras problēmas risinājumam.»

Pēc moldāvu opozīcijas partiju domām, Krievijas piedāvātais risinājums apdraud Moldovas neatkarību un suverenitāti, tas destabilizēšot politisko situāciju valstī, kas var izraisīt smagas sekas. Pagājušajā nedēļā Kišiņevā notika pret valdību vērts mītiņš. «Atkāpties! Atkāpties! Nost ar komunistiem!» tā trešdien skandēja demonstranti, pieprasot prezidenta komunista Vladimira Voroņina atkāpšanos un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, ja tiks parakstīts Krievijas piedāvātais memorands par Piedņestras konflikta noregulējumu. Jāpiebilst, ka šogad Moldovā jau ne reizi vien ir notikušas opozīcijas protesta akcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp