Foto: AFI/Boriss Koļesņikovs

Par nekvalitatīvu ārstēšanu Aizputes zonālajā slimnīcā, kuru iepriekš vadīja veselības ministre Ingrīda Circene un kurā par ķirurģijas nodaļas vadītāju strādā viņas vīrs Nikolajs Ļidovskis, Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) saņēmusi vairākas sūdzības.

Laikraksts «Vakara Ziņas» vēsta, ka MADEKKI atklājusi vairākus pārkāpumus.

Ģimenes ārste Vilma Krūze laikrakstam saka: «Man apnicis, ka kropļo manus pacientus. Es nevaru vairs klusēt.» Ārste atklāj, ka nosūtījusi inspekcijai vairākas sūdzības par pacientu ārstēšanā pieļautajām kļūdām.

Kā vienu no piemēriem laikraksts min kāda vīrieša ārstēšanu, kuram ārstēts lauzts gūžas kauls. Vīrietis pēc neveiksmīga kritiena mēnesi ārstējies slimnīcā, lai iestieptu vietā it kā lauzto un nobīdīto gūžas kaulu. Pacientam caur ceļa locītavu izdurts stienis un kāja stiepta ekstensijā. No operācijas vīrieti paglābis tromboflebīts, ko radījusi ilgā gulēšana.

Kad ģimenes ārste Krūze ieraudzījusi rentgena uzņēmumus, viņa bijusi pārsteigta — tie neraisījuši ne vismazākās aizdomas par lūzumu. Pēc skandāla slimnīcas rentgenoloģe uzrakstījusi slēdzienu, ka kauls sadzijis. Krūze savukārt norādījusi, ka gūžas kauls dzīst vismaz deviņus mēnešus, bet šoreiz nepilnu divu mēnešu laikā sadzijis, it kā vispār nekā nebūtu bijis. Daktere, kas pati ir sertificēta rentgenoloģe, par notikušo informējusi MADEKKI.

Laikraksts ziņo, ka, vēl strādādama Aizputes zonālajā slimnīcā par rentgena ārsti, Krūze novērojusi, ka Ļidovskis ne reizi vien ignorējis rentgena ārstu slēdzienu. «Esmu par līdzīgiem gadījumiem brīdinājusi toreizējo slimnīcas galveno ārsti Circeni, bet man atbildēja, lai nejaucos lietās, kurās es neko nesaprotu,» saka Krūze.

MADEKKI vadītāja Rūta Bļodniece «Vakara Ziņām» apgalvoja, ka par pārkāpumiem vainīgie saņems sodu. Tomēr ārsts Ļidovskis nav vienīgais vainīgais — MADEKKI konstatējusi, ka vainīgs ir rentgena ārsts. Arī todien dežurējošā ķirurģe Tamāra Iļjina, nebūdama traumatoloģe, kļūdu nav pamanījusi, bet Ļidovskis, būdams ķirurģijas nodaļas vadītājs, mēneša laikā nav kļūmi pamanījis nedz pats, nedz lūdzis traumatologa konsultāciju. «Vakara Ziņas» vēsta, ka sodu saņems visi trīs — Administratīvo pārkāpumu kodekss par šādu pārkāpumu paredz naudas sodu līdz 100 latiem. Daktere Krūze par šādu atzinumu ir pārsteigta — gan pacients, gan viņa tuvinieki apgalvojuši, ka kāju no paša sākuma ārstējis Ļidovskis.

Par Aizputes zonālās slimnīcas darbu sūdzību MADEKKI bija iesniedzis arī 50 gadu vecais Raimonds. Aprīlī, skaldot malku, viņš pārcirta mīkstos audus un artēriju kreisās rokas īkšķim. Pirmo medicīnisko palīdzību sniedzis dežūrārsts, bet nākamās dienas ārstējošais ārsts bijis Ļidovskis — viņa klātbūtnē pirkstu turpmākās dienas tikai pārsēja. Pietūkums un sāpes neesot mazinājušās, bet dakteris tikai parakstījis analgīnu un mierinājis, ka ar pirkstu viss ir kārtībā un drīz varēšot pārstādīt ādu. Maija beigās pirksts bijis krietni sastrutojis. Pēc tam pacientam pirksts divas reizes operēts Rīgā, «Gaiļezera» mikroķirurģijas centrā. Tomēr inspekcija šo gadījumu neizmeklēs, jo vīrietis atrakstījis vēstuli, ka ar Ļidovski panākts izlīgums — ārsts viņam atmaksājis Rīgā veikto operāciju un ceļa izdevumus.

Lai gan inspekcijai jāizmeklē pārkāpumi neatkarīgi no sūdzībām, MADEKKI vadītāja Bļodniece aizbildinoties ar nepietiekamo inspekcijas darbinieku skaitu un lielo sūdzību apjomu, raksta «Vakara Ziņas» .

Daktere Krūze sūdzējusies par vēl divu pacientu ārstēšanā pieļautajām kļūdām, un MADEKKI atzīst, ka ne bez pamata. Tomēr Bļodniece uzsver, ka par Aizputes zonālās slimnīcas un ķirurga Ļidovska darbu saņemta arī kādas slimnieces meitas pateicība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp