Šlesers lūgs no Latvijai nevēlamo personu saraksta svītrot Žirinovski

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Ministru prezidenta biedrs, Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers nolēmis uzlabot attiecības starp Latviju un Krieviju, no nevēlamo personu saraksta svītrojot Vladimiru Žirinovski, ļaujot viņam iebraukt Latvijā.

Kā ceturtdien žurnālistiem skaidroja premjera biedrs, situācija, ka Krievijas trešās lielākās partijas vadītājs ir nevēlamo personu sarakstā, nav pieņemama un tā nestimulē Latvijas un Krievijas attiecības. Pēc Šlesera domām, «jāpārvelk strīpa veciem aizvainojumiem un jāizbeidz nemitīgā lamāšanās, un jāļauj Žirinovskim brīvi iekļūt Latvijā».

Šlesers uzskata, ka kādam bijis izdevīgi aizliegt Krievijas pārstāvim iebraukt mūsu valstī.

«Jāpierāda, ka Latvija nav nedraudzīga valsts pret šo personu,» sacīja premjera biedrs.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis žurnālistiem pagaidām atteicās komentēt Šlesera sacīto. «Rīt es saņemšu Šlesera kunga iesniegumu, un rīt mēs to arī izvērtēsim. Mums tas ir jāizvērtē sadarbībā ar partnerdienestiem,» sacīja ministrs.

Latvija pērn septembrī atteica iebraukšanas vīzu Žirinovskim. Politiķis vēlējās vīzu braucienam, jo kā viens no LNT raidījuma «Balzams dvēselei» varoņiem bija ielūgts uz tā jubileju. Kopš 1993. gada Žirinovskis iekļauts Latvijas tā sauktajā melnajā sarakstā, kurā esošajiem vīzas neizsniedz.

Toreiz Krievijas Ārlietu ministrija pauda nožēlu, ka Latvija atteikusies izsniegt vīzu Krievijas Valsts domes priekšsēdētaja vietniekam.

Īsi pirms vīzas pieprasījuma Žirinovskis vēstulē Latvijas vēstniekam Krievijā norādījis — «ja attiecībā pret mani kā Krievijas Valsts domes priekšsēdētāja vietnieku lietos rupjus diskriminējošus pasākumus, es kategoriskā formā prasīšu atsaukt jūs no Maskavas un pieprasīšu adekvātu rīcību pret Latvijas valsts amatpersonām», tomēr tālāk par draudēšanu viņš netika.

Latvijai nevēlamo personu sarakstā ir apmēram 2500 cilvēku.

Parlamentārieši izbrīnīti un skeptiski par Šlesera ierosinājumu

Saeimas deputāti, viņu vidū Ministru prezidenta biedra Aināra Šlesera partijas biedri, neslēpj pārsteigumu par viņa iniciatīvu. Vairākums deputātu ir pārliecināti, ka Žirinovska ierašanās Latvijā joprojām nebūtu vēlama.

Šlesera partijas biedrs Latvijas Pirmās partijas Saeimas frakcijas vadītājs Oskars Kastēns atzina, ka nav informēts par šādu iniciatīvu un tā nav pārrunāta arī partijas iekšienē. Šī iemesla dēļ viņš arī pārsteidzīgi nevēlējās paust frakcijas nostāju šajā jautājumā.

Savukārt LPP koalīcijas partneri ierosinājumu asi kritizēja. Apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats  pauda pārsteigumu par Šlesera ideju. «Es ceru, ka [iekšlietu ministram Mārim] Gulbim pietiks saprāta, lai šo rupjo tēviņu, kas nemitīgi apmelo Latviju, šeit neielaistu,» sacīja Grīnblats.

Arī premjera pārstāvētā «Jaunā laika» Saeimas frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš pauda pārliecību, ka Žirinovska ierašanās nebūtu vēlama. «Ja jau Latvijā šāds aizliegums ir bijis, tad, manuprāt, nav nekāda pamata tagad kaut ko pēkšņi mainīt,» sacīja Kariņš.

Arī lielākās opozīcijā esošās Tautas partijas līderis Atis Slakteris norādīja, ka neredz iemeslus, kāpēc pēkšņi Žirinovskim būtu jāpiešķir tiesības ierasties Latvijā. Viņš gan atzina, ka pēc Krievijas domes vēlēšanām Žirinovska partija guvusi ietekmīgu pārstāvniecību domē, taču uzsvēra, ka Žirinovska izteikumi pēc vēlēšanām arī bijuši ļoti asi pret Latviju, tāpēc izmaiņas nebūtu vēlamas.

Slakteris pauda nožēlu, ka Šlesers šo jautājumu aktualizējis, jo tas tikai «sarežģīs Latvijas un Krievijas attiecības».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu